Stiftelsen Norsk Mat er en merkeordning for norske matprodukter som skal bidra til økt mangfold, kvalitet og verdiskaping i norsk matproduksjon og handel med norsk mat.

Faktaboks

Også kjent som

Tidligere Matmerk

Stiftelsen er organisert som en uavhengig stiftelse, med et styre valgt av et representantskap som består av næringsmiddelbedrifter og en rekke organisasjoner som dekker næringskjeden fra jord til bord.

Stiftelsen Norsk Mat driver «Godt Norsk»-merket, der egne kvalitetskrav og norsk opprinnelse utgjør hovedkriteriene for godkjenning for bruk. De eier også «Spesialitet»-merket, som er en merkeordning for spesielle norske nyvinninger og matprodukter. I samarbeid med Mattilsynet har Stiftelsen Norsk Mat det administrative ansvaret for den offentlige merkeordningen kalt «Beskyttede betegnelser» som gir lovbeskyttelse av produktnavn på matprodukter med særskilt geografisk opprinnelse, tradisjon og særpreg.

Merkeordningen ble opprettet i 1994 under navnet Stiftelsen Godt Norsk og endret navn til Matmerk i 2001. De endret navn til Stiftelsen Norsk Mat i 2021.

Ved inngangen av 2005 var det godkjent og registrert 732 Godt Norsk-merkede produkter fra 37 bedrifter, 32 Spesialitet-godkjente produkter fra 23 bedrifter og produkter med beskyttede betegnelser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg