Islandsk forfatter, skuespiller og regissør med utdannelse fra det islandske nasjonalteaters dramaskole (1970) og Statens scenskola og Stockholms universitet (1970-1972). Ved siden av sitt sceniske virke har hun skrevet skuespill og filmmanuskripter, barne- og ungdomsbøker, noveller, biografier og dokumentariske bøker.

Størst anerkjennelse har hun fått for sine dokumentariske og halvdokumentariske bøker Saga Halldóru Briem (Halldóra Briems historie), Reisubók Guðríðar Símonardóttur (Guðríður Símonardóttirs reiseskildring, norsk oversettelse Bortføringen) og Heimanfylgja: skáldsaga um uppvöxt Hallgríms Péturssonar (Medgift: roman om Hallgrímur Péturssons oppvekst). De to siste er første og annen bok i en planlagt trilogi.

Den første dokumentarboken er en biografi om kvinnesakspioneren Halldóra Briem (1915-1993), en av de første islandske kvinner som fikk akademisk utdannelse. Hun utdannet seg til arkitekt i Sverige, hvor hun bodde størsteparten av sitt liv.

Reisubók Guðríðar Símonardóttur er en historisk roman om det såkalte Tyrkerranet på Island i 1627, da bl.a. Vestmannaøyene ble hjemsøkt av sjørøvere fra Nord-Afrika og ca. 400 øyboere, deriblant hovedpersonen Guðríður eller ”Tyrkjagudda”, ble tatt til fange og ført til Algerie, hvor de ble solgt som slaver og led i mange år under hardt arbeid, ondskap og brutalitet før de ble kjøpt fri av kong Christian IV og fikk vende hjem til Island.

Etter hjemkomsten ble Guðríður gift med dikterpresten Hallgrímur Pétursson (1614-1674), hovedpersonen i Steinunns neste historiske roman Heimanfylgja. Den gir et godt bilde av de samfunnsmessige og naturgitte forhold som formet Islands fremste salmedikter i en tid preget av maktkamper, heksebrenning og naturkatastrofer.

Verker i utvalg

Skuespill

  • Dans á rósum (Dans på roser) 1981

Barne- og ungdomsbøker

  • Flautan og vindurinn (Fløyten og vinden) 1985
  • Mamma fer á þing (Mor kommer på tinget) 1989

Dokumentarbøker

  • Saga Halldóru Briem (Halldóra Briems historie) 1994
  • Reisubók Guðríðar Símonardóttur (Bortføringen, 2006) 2001
  • Heimanfylgja: skáldsaga um uppvöxt Hallgríms Péturssonar (Medgift: roman om Hallgrímur Péturssons oppvekst) 2010

Norsk oversettelse

  • Bortføringen. Oslo: Engelstad 2006. Oversatt av Birgit Nyborg

Henvisning

bokmenntir.is

 

 

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.