Faktaboks

Steinunn Jóhannesdóttir
Født
24. mai 1948, Akranesi
Steinunn Jóhannesdóttir
Steinunn Jóhannesdóttir
Av /Bókabúð Forlagsins.

Steinunn Jóhannesdóttir er en islandsk forfatter, skuespiller og regissør med utdannelse fra det islandske nasjonalteaterets dramaskole (1970) og Statens scenskola og Stockholms Universitet (1970-1972). Ved siden av sitt sceniske virke har hun skrevet skuespill og filmmanuskripter, barne- og ungdomsbøker, noveller, biografier og dokumentariske bøker.

Størst anerkjennelse har hun fått for sine dokumentariske og halvdokumentariske bøker Saga Halldóru Briem (Halldóra Briems historie), Reisubók Guðríðar Símonardóttur (Guðríður Símonardóttirs reiseskildring, norsk oversettelse: Bortføringen) og Heimanfylgja: skáldsaga um uppvöxt Hallgríms Péturssonar (Medgift: roman om Hallgrímur Péturssons oppvekst). De to siste er første og annen bok i en planlagt trilogi.

Den første dokumentarboken er en biografi om kvinnesakspioneren Halldóra Briem (1915-1993), en av de første islandske kvinnene som fikk akademisk utdannelse. Hun utdannet seg til arkitekt i Sverige, hvor hun bodde størsteparten av sitt liv.

Reisubók Guðríðar Símonardóttur er en historisk roman om det såkalte Tyrkerranet på Island i 1627, da blant annet Vestmannaøyene ble hjemsøkt av sjørøvere fra Nord-Afrika, og cirka 400 øyboere, deriblant hovedpersonen Guðríður (eller ”Tyrkjagudda”), ble tatt til fange og ført til Algerie, hvor de ble solgt som slaver og led i mange år under hardt arbeid, ondskap og brutalitet før de ble kjøpt fri av kong Christian IV og fikk vende hjem til Island.

Etter hjemkomsten ble Guðríður gift med dikterpresten Hallgrímur Pétursson (1614-1674), hovedpersonen i Steinunns neste historiske roman, Heimanfylgja. Den gir et godt bilde av de samfunnsmessige og naturgitte forholdene som formet Islands fremste salmedikter i en tid preget av maktkamper, heksebrenning og naturkatastrofer.

Verker i utvalg

Skuespill

  • Dans á rósum (Dans på roser) 1981

Barne- og ungdomsbøker

  • Flautan og vindurinn (Fløyten og vinden) 1985
  • Mamma fer á þing (Mor kommer på tinget) 1989

Dokumentarbøker

  • Saga Halldóru Briem (Halldóra Briems historie) 1994
  • Reisubók Guðríðar Símonardóttur (Bortføringen, 2006) 2001
  • Heimanfylgja: skáldsaga um uppvöxt Hallgríms Péturssonar (Medgift: roman om Hallgrímur Péturssons oppvekst) 2010

Norsk oversettelse

  • Bortføringen. Oslo: Engelstad 2006. Oversatt av Birgit Nyborg

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg