Jan Lunde Knudsen var en norsk møbeldesigner og interiørarkitekt. Han var internasjonalt orientert og utviklet systemmøbler for kontraktmarkedet. Mest kjent er han for stolen Rondo.

Jan Lunde Knudsen studerte i Treklassen på Statens håndverks- og kunstindustriskole. Der hadde han Arne Korsmo som lærer. Til en skoleoppgave i 1944 tegnet Lunde Knudsen noen veggbokhyller. Han tok diplom i 1946, og var i samme årskull som Torbjørn Afdal, Bjørn Engø og Torbjørn Bekken.

De første årene etter fullførte studier ser det ut som Jan Lunde Knudsen var frilansdesigner. I 1947 arbeidet han sammen med de tidligere skolekameratene Afdal og Engø. De innredet hver sitt rekkehus i anledningen boligutstillingen «Nye Hjem» i Kristiansand. På Foreningen Brukskunst høstutstilling på Kunstnernes Hus i 1952 utstilte han en stålrørstol for Stål & Stil.

Senere flyttet han til USA. Der arbeidet han sannsynligvis for møbelprodusenten Heywood-Wakefield Company i Boston. Lunde Knudsen patenterte også en kommode i 1960.

Vel hjemme i Norge på begynnelsen av 1960-tallet begynte Jan Lunde Knudsen å arbeide for Karl Sørlie & Sønner (Sørliemøbler). Rondo kom i produksjon i 1961. Den er en elegant stabelstol som var å få i tre eller stål i kombinasjon hud eller stoff. En lignende tematikk, med bueformet rygg brukte han også i lenestolen Tele for den samme produsenten (cirka 1963).

Rundt 1963 lansertes Jan Lunde Knudsens første modeller i INFI-serien. Det var langt mer internasjonalt orientert enn hans tidligere møbler. Konstruksjonen besto av i alt 20 standardiserte komponenter som kunne kombineres i nærmest utallige varianter. Derav navnet INFI – infinite (uendelig). Stolene G1/1010 og G2/1020 i INFI-serien er med tre bein i stål i kombinasjon med hud eller stoff. I sin standardiserte utførelse lignet de på Rondo, men tilpasset seriens bord og skrivebord. På midten av 1960-tallet var INFI kanskje det mest særegne norske møbelsystemet. Serien ble i hovedsak eksportert. I Japan ble INFI tildelt en designpris.

  • Linder, Mats. Norwegian Icons. Blomqvist Kunsthandel. Oslo, 2013.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.