Jan Lunde Knudsen

Faktaboks

Jan Lunde Knudsen
Født
1922
Død
1990
Jan Lunde Knudsen.
Portrettbilde
Av .

Artikkelstart

Jan Lunde Knudsen var en norsk møbeldesigner og interiørarkitekt. Han var internasjonalt orientert og utviklet systemmøbler for kontraktmarkedet. Mest kjent er han for stolen Rondo.

Utdannelse

Jan Lunde Knudsen studerte i Treklassen på Statens håndverks- og kunstindustriskole. Der hadde han Arne Korsmo som lærer. Til en skoleoppgave i 1944 tegnet Lunde Knudsen noen veggbokhyller. Han tok diplom i 1946, og var i samme årskull som Torbjørn Afdal, Bjørn Engø og Torbjørn Bekken.

Tidlig karriere

De første årene etter fullførte studier ser det ut som Jan Lunde Knudsen var frilansdesigner. I 1947 arbeidet han sammen med de tidligere skolekameratene Afdal og Engø. De innredet hvert sitt rekkehus i anledningen boligutstillingen «Nye Hjem» i Kristiansand. På Foreningen Brukskunsts høstutstilling på Kunstnernes Hus i 1952 utstilte han en stålrørstol for Stål & Stil.

Senere flyttet han til USA. Der arbeidet han sannsynligvis for møbelprodusenten Heywood-Wakefield Company i Boston. Lunde Knudsen patenterte også en kommode i 1960.

Rondo

Jan Lunde Knudsen. Modell: Rondo. Produsert av Sørliemøbler. I produksjon fra 1961.
Stabelstol

Vel hjemme i Norge i begynnelsen av 1960-årene begynte Jan Lunde Knudsen å arbeide for Karl Sørlie & Sønner (Sørliemøbler). Rondo kom i produksjon i 1961. Den er en elegant stabelstol som var å få i tre eller stål i kombinasjon hud eller stoff. En lignende tematikk, med bueformet rygg brukte han også i lenestolen Tele for den samme produsenten (cirka 1963).

INFI

Rundt 1963 ble Jan Lunde Knudsens første modeller i INFI-serien lansert. Det var langt mer internasjonalt orientert enn hans tidligere møbler. Konstruksjonen besto av i alt 20 standardiserte komponenter som kunne kombineres i nærmest utallige varianter. Derav navnet INFI – infinite (uendelig). Stolene G1/1010 og G2/1020 i INFI-serien er med tre bein i stål i kombinasjon med hud eller stoff. I sin standardiserte utførelse lignet de på Rondo, men tilpasset seriens bord og skrivebord. I midten av 1960-årene var INFI kanskje det mest særegne norske møbelsystemet. Serien ble i hovedsak eksportert. I Japan ble INFI tildelt en designpris.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Linder, Mats (2013). Norwegian Icons, Blomqvist Kunsthandel

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg