Jan Lunde Knudsen

Faktaboks

Jan Lunde Knudsen
Født
1922
Død
1990
Jan Lunde Knudsen.
Portrettbilde
Av .

Jan Lunde Knudsen var en norsk møbeldesigner og interiørarkitekt. Han var internasjonalt orientert og utviklet systemmøbler for kontraktmarkedet. Mest kjent er han for stolen Rondo.

Utdannelse

Jan Lunde Knudsen studerte i Treklassen på Statens håndverks- og kunstindustriskole. Der hadde han Arne Korsmo som lærer. Til en skoleoppgave i 1944 tegnet Lunde Knudsen noen veggbokhyller. Han tok diplom i 1946, og var i samme årskull som Torbjørn Afdal, Bjørn Engø og Torbjørn Bekken.

Tidlig karriere

De første årene etter fullførte studier ser det ut som Jan Lunde Knudsen var frilansdesigner. I 1947 arbeidet han sammen med de tidligere skolekameratene Afdal og Engø. De innredet hvert sitt rekkehus i anledningen boligutstillingen «Nye Hjem» i Kristiansand. På Foreningen Brukskunsts høstutstilling på Kunstnernes Hus i 1952 utstilte han en stålrørstol for Stål & Stil.

Senere flyttet han til USA. Der arbeidet han sannsynligvis for møbelprodusenten Heywood-Wakefield Company i Boston. Lunde Knudsen patenterte også en kommode i 1960.

Rondo

Jan Lunde Knudsen. Modell: Rondo. Produsert av Sørliemøbler. I produksjon fra 1961. 
Stabelstol
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Vel hjemme i Norge i begynnelsen av 1960-årene begynte Jan Lunde Knudsen å arbeide for Karl Sørlie & Sønner (Sørliemøbler). Rondo kom i produksjon i 1961. Den er en elegant stabelstol som var å få i tre eller stål i kombinasjon hud eller stoff. En lignende tematikk, med bueformet rygg brukte han også i lenestolen Tele for den samme produsenten (cirka 1963).

INFI

Rundt 1963 ble Jan Lunde Knudsens første modeller i INFI-serien lansert. Det var langt mer internasjonalt orientert enn hans tidligere møbler. Konstruksjonen besto av i alt 20 standardiserte komponenter som kunne kombineres i nærmest utallige varianter. Derav navnet INFI – infinite (uendelig). Stolene G1/1010 og G2/1020 i INFI-serien er med tre bein i stål i kombinasjon med hud eller stoff. I sin standardiserte utførelse lignet de på Rondo, men tilpasset seriens bord og skrivebord. I midten av 1960-årene var INFI kanskje det mest særegne norske møbelsystemet. Serien ble i hovedsak eksportert. I Japan ble INFI tildelt en designpris.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Linder, Mats (2013). Norwegian Icons, Blomqvist Kunsthandel

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg