Stefan Andres

Faktaboks

Stefan Andres
Uttale
ˈandres
Født
26. juni 1906, Trittenheim (i nærheten av Trier)
Død
29. juni 1970, Roma

Artikkelstart

Stefan Andres var en tysk forfatter. Hans mest kjente verk er novellen Wir sind Utopia (1942). På 1950-tallet var Andres mye lest i Tyskland.

Biografi

Stefan Andres, oppvokst i enkle kår i Moseldalen, var en periode novise i et kapusinerkloster og ønsket å bli katolsk prest, men endte opp med å studere germanistikk og filologiske fag. Han forble troende, og hans katolske tro preget forfatterskapet. Etter 1961 bodde han i Roma.

Forfatterskapet

Forfatterskapet, som delvis er selvbiografisk, er preget av både hans katolske tro, hans oppvekst i et landsbysamfunn og hans lange opphold i Italia. Hans prosa er konvensjonell i formen, men traff en tidsnerve gjennom sine etiske refleksjoner. Mest kjent er novellen Wir sind Utopia (1942, norsk oversettelse Vi er Utopia (1969)), som handler om en pater som under den spanske borgerkrigen ble satt i arrest i sin tidligere klostercelle. Andres dramatiserte selv teksten for teatret under tittelen Gottes Utopia (1950). Også novellen El Greco malt den Großinquisitor (1936) hører fortsatt med til hans mer kjente tekster.

Siden 1979 deles Stefan-Andres-prisen ut årlig.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg