Stavanger Støberi og Dok var et skipsverft i Stavanger som var i virksomhet fra 1871 til 1931. Verftet bygde 88 skip fram til 1930, da selskapet ble slått sammen med Rosenberg mekaniske verksted. Blant skipene som ble bygd var Norges første jernseilskip, «Paulus», som ble kontrahert av Det Norske Misjonsselskap og levert i 1885. Skipet ble brukt til å frakte misjonærer til Afrika og særlig Madagaskar i tillegg til vanlig fraktefart.

Historikk

Stavanger Støberi og Dok har sin bakgrunn i en liten smie og et beskjedent støperi som ingeniøren Carl Brun startet opp på Roaldsøy utenfor Stavanger sentrum i 1851. I 1954 ble virksomheten flyttet til Spilderhaugviken og fra 1864 kom nye eiere inn. I 1873 ble selskapet omgjort til aksjeselskap og navnet skiftet til Stavanger Støperi og Dok AS.

I 1881 sjøsatte selskapet det første nybygde dampskipet. På dette tidspunktet var verftet vokst til en betydelig arbeidsplass i Stavanger med to tørrdokker og en mindre slipp i tillegg til flere verkstedbygninger. Etter en periode med dårlig økonomi overtok verftets bankforbindelse virksomheten i 1926 og i 1930 ble selskapet slått sammen med Rosenberg mekaniske verksted.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg