St. Louis er en by i USA i delstaten Missouri. Den ligger ved Mississippis vestbredd, 16 km sør for Missouris munning. Byen har 308 626 innbyggere, og utgjør kjernen i en større byregion (metropolitan area) med 2 807 338 innbyggere (US Census, 2017).

Byen er et ledende kommunikasjons- og handelssentrum, og regnes som et senter for bioteknologi og medisinsk forskning. St. Louis er sete for det katolske St. Louis University (1818), for Washington University (1853) – som er tilknyttet Barnes-Jewish Hospital – og for University of Missouri–St. Louis like nord for byen (1963). For øvrig finnes kunstmuseum, kjent symfoniorkester, basketball-stadion og store parkanlegg.

St. Louis ble anlagt som fransk handelsstasjon i 1764 og oppkalt etter Ludvig 9 den hellige. På 1800-tallet ble den en viktig elvehavn; jernbaner ble bygd frem til denne «port til Vesten», som er symbolisert i det 190 meter høye monumentet av rustfritt stål, Gateway Arch (1964), tegnet av den kjente finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen. Byen regnes som utgangspunktet for Oregon Trail, selv om Independence var det egentlige startsstedet. St. Louis er i dag et viktig knutepunkt for elvetrafikken mellom De store sjøer og Mexicogolfen. Arrangør av olympiske sommerleker 1904.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.