Space Surveillance Network

Artikkelstart

Space Surveillance Network er et amerikansk verdensomspennende nettverk av bakkestasjoner for å overvåke operative og uvirksomme satellitter samt romsøppel med en utstrekning ned til 10 centimeter. Noen av bakkestasjonene er utstyrt med radar (mekanisk styrt eller fasestyrt), mens noen er utstyrt med optiske teleskoper.

Faktaboks

Uttale
speis səvˈeiləns –

Det amerikanske forsvarsdepartementet står bak Space Surveillance Network. Nettverket sporer og forutsier når romsøppel forventes å falle ned i Jordens atmosfære, og kan oppdage nye menneskeskapte gjenstander som blir plassert i jordbane. Nettverket informerer også NASA når romsøppel beveger seg på en bane som kan sammenfalle med Den internasjonale romstasjonen.

Nettverket gjør til sammen bortimot 80 000 observasjoner daglig, og i overkant av 8000 gjenstander følges rutinemessig. Av disse gjenstandene er omkring 7 % operative satellitter, 15 % rakett-trinn og 78 % fragmenter eller uvirksomme satellitter. Ca. 84 % av gjenstandene går i baner med høyde 800 kilometer eller mer, minst det dobbelte av banehøyden til Den internasjonale romstasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg