Faktaboks

Soweto
Uttale
sowˈeto
Etymologi
forkortelse for South-West Township
Valget i 1994
I 1994 ble det for første gang holdt frie, demokratiske valg i Sør-Afrika. Bildet viser den lange køen for å få stemme ved et valglokale i Soweto.
Av /NTB Scanpix.

Soweto er et stort byområde utenfor Johannesburg i Sør-Afrika. Området har omkring 1,9 millioner innbyggere (2018). Det ble opprettet på 1930-tallet med tvangsflytting av svarte afrikanere fra andre deler av Johannesburg. Området fikk navnet Soweto, forkortelse for South Western Townships, i 1963.

Området har mange ulike bydeler. Det finnes både velstående middelklasse-områder og store områder der folk lever i skur. De fleste arbeidsplassene for befolkningen er lokalisert utenfor området. De største arbeidsplassene inne Soweto er knyttet til offentlig sektor, men det er også mye varehandel, inkludert store kjøpesentra og flere småbedrifter. Soweto huser også Chris Hani Baragwanath Academic Hospital, det tredje største sykehuset i verden med rundt 3400 sengeplasser og 6800 ansatte.

Soweto ble et symbol, både nasjonalt og internasjonalt, på afrikansk motstand mot apartheidsystemet. Det såkalte Soweto-opprøret ble utløst 16. juni 1976, med utgangspunkt i en elevdemonstrasjon mot afrikaans (boernes språk) som undervisningsspråk. Flere hundre afrikanere ble drept i Soweto i løpet av året, og opprøret spredte seg til store deler av landet i form av streik og demonstrasjoner.

Vilakazi Street i Soweto-bydelen Orlando West er den eneste gaten i verden som har vært hjemsted for to Nobelpris-vinnere, Nelson Mandela og Desmond Tutu. Mandelas tidligere hjem huser nå Nelson Mandela National Museum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg