Solothurn (kanton)

Artikkelstart

Solothurn er en kanton i nordvestlige Sveits, omkring elven Aare. Solothurn har meget uregelmessig form; kiler strekker seg langs foten av Jurafjellene mot Bern i sør og langt inn i Jurafjellene i nordvest. Her har kantonen dessuten to små enklaver med grense mot Frankrike. Samlet areal i kantonen er 791 km², og den har 275 200 innbyggere (2020). Hovedstad er byen Solothurn som ligger ved Aare sørvest i kantonen. Befolkningen i kantonen er tysktalende og rundt halvparten er katolikker.

Faktaboks

Også kjent som
fransk Soleure

I nordvest løper Jurafjellenes skogkledde kalkrygger sørvest-nordøst og med høyeste topp Hasenmatt (1445 moh.) på fjellryggen Weissenstein like nordvest for hovedstaden. I lavlandet langs Aare er det store sammenhengende jordbruksområder som tilhører det såkalte Mittelland, et svakt bølget sletteland.

Tradisjonelt viktigste næringsvei var jordbruk med hovedvekt på husdyrhold, samt korndyrking (hvete) langs Aare. I dag er Solothurn blant de mest industrialiserte kantonene i Sveits med betydelig verkstedindustri (jern- og metallvare-, maskin- og urindustri), ellers treforedling og tekstil- og bekledningsindustri. Alle de største byene ligger ved/nær Aare, størst er Olten helt i nordøst med et av Sveits' viktigste jernbaneknutepunkter.

Solothurn ble som 11. kanton opptatt i det sveitsiske edsforbundet i 1481.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg