Solothurn - kanton

Kanton i nordvestlige Sveits, omkring elven Aare. Solothurn har meget uregelmessig form; kiler strekker seg langs foten av Jurafjellene mot Bern i sør og langt inn i Jurafjellene i nordvest. Her har kantonen dessuten to små enklaver med grense mot Frankrike; samlet areal er 791 km2 med 269 400 innbyggere (2017). Hovedstad er byen Solothurn ved Aare sørvest i kantonen. Befolkningen i kantonen er tysktalende og rundt halvparten er katolikker.

Faktaboks

også kjent som:
fr. Soleure.

I nordvest løper Jurafjellenes skogkledde kalkrygger sørvest-nordøst og med høyder opptil 1445 moh. i Hasenmatt like nordvest for hovedstaden. I lavlandet langs Aare er det store sammenhengende jordbruksområder som tilhører det såkalte Mittelland, et svakt bølget sletteland.

Jordbruk med hovedvekt på husdyrhold var tradisjonelt viktigste næringsvei, samt korndyrking (hvete) langs Aare. I dag er Solothurn blant de mest industrialiserte kantonene i Sveits med betydelig verkstedindustri (jern- og metallvare-, maskin- og urindustri), ellers treforedling og tekstil- og bekledningsindustri. Alle de største byene ligger ved/nær Aare, størst er Olten helt i nordøst med et av Sveits' viktigste jernbaneknutepunkter.

Solothurn ble 1481 som 11. kanton opptatt i det sveitsiske edsforbundet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg