Slovenias politiske system

Artikkelstart

Etter forfatningen av 1991, endret 2000, er Slovenia en enhetsstatlig, parlamentarisk-demokratisk republikk. Statsoverhodet, presidenten, velges i allmenne valg for fem år. Han har primært seremonielle funksjoner og kan gjenvelges én gang. Den reelt utøvende makt er lagt til statsminister og regjering. Regjeringen utgår fra og er ansvarlig overfor den folkevalgte nasjonalforsamling (Državni Zbor). Forsamlingen, som har den lovgivende myndighet, har 90 deputerte, valgt for fire år. De italienske og ungarske minoriteter har rett til å velge én representant hver til forsamlingen. Det er også et nasjonalt råd på 40 medlemmer, som kan foreslå lover og be nasjonalforsamlingen revurdere f.eks. lovvedtak. Rådet består av representanter for arbeidsgivere og arbeidstagere, men også andre interessegrupper; det har i stor grad et korporativt preg.

Administrativt

Administrativt er Slovenia delt inn i 193 kommuner, herav 11 bykommuner. Kommuner kan gå sammen med andre i regionalt samarbeid.

Rettsvesen

Domstolsvesenet omfatter høyesterett, regionale domstoler og distriktsdomstoler. I tillegg er det egne arbeidsretter og sosiale domstoler, med en arbeids- og sosialrettslig overrett. Det finnes en egen forfatningsdomstol. Høyesterettsdommerne blir valgt av nasjonalforsamlingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg