Državni Zbor
Slovenias nasjonalforsamling, Državni Zbor, holder til i denne bygningen i Ljubljana.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Etter grunnloven av 1991, som ble endret i 2000, er Slovenia en enhetsstatlig, parlamentarisk-demokratisk republikk. Statsoverhodet, presidenten, velges i allmenne valg for fem år. Presidenten har primært seremonielle funksjoner og kan gjenvelges én gang. Den reelt utøvende makt er lagt til statsminister og regjering. Regjeringen utgår fra og er ansvarlig overfor den folkevalgte nasjonalforsamlingen (Državni Zbor). Forsamlingen, som har den lovgivende myndighet, har 90 deputerte, valgt for fire år. De italienske og ungarske minoritetene har rett til å velge én representant hver til forsamlingen.

Det er også et nasjonalt råd på 40 medlemmer, som kan foreslå lover og be nasjonalforsamlingen revurdere for eksempel lovvedtak. Rådet består av representanter for arbeidsgivere og arbeidstagere, men også andre interessegrupper. Det har i stor grad et korporativt preg.

Administrativt

Administrativt er Slovenia delt inn i 193 kommuner, herav 11 bykommuner. Kommuner kan gå sammen med andre i regionalt samarbeid.

Rettsvesen

Domstolsvesenet omfatter høyesterett, regionale domstoler og distriktsdomstoler. I tillegg er det egne arbeidsretter og sosiale domstoler, med en arbeidsrettslig og sosialrettslig overrett. Det finnes en egen forfatningsdomstol. Høyesterettsdommerne blir valgt av nasjonalforsamlingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg