I Libya følger utdanningen et 6-3-3-system, hvor barneskolen varer i seks år, ungdomsskolen i tre år og den videregående skolen i tre år. I Libya er det ikke noe formelt skille mellom barne og ungdomsskole. Den niårige grunnskolen er i prinsippet gratis og obligatorisk.

Trolig var ni prosent av befolkningen over 15 år analfabeter i 2015, tre prosent av mennene og 14 prosent av kvinnene.

Libya mangler informasjonssystemer i skole- og utdanningssektoren, og de har ingen nasjonal utdanningsstatistikk. Oppbyggingen av et slikt system står høyt på UNICEFs prioriteringsliste.

Det er ikke kjent hvor mye penger Libya bruker på utdanning. Landet har ikke vedtatt et samlet nasjonalbudsjett siden 2014, noe som fører til lave offentlige investeringer og forsinkelser i lønnsutbetalingen for offentlige ansatte. Libya opplever en jevn nedgang i kvaliteten og tilgangen til grunnleggende tjenester.

Grunnutdanning

Barna begynner i skolen det året de fyller seks år. I 2021 hadde omtrent 18 prosent av familiene minst ett barn som ikke gikk i skolen.

Høyere utdanning

Høyere utdanning tilbys ved en rekke fagskoler, høyskoler og universiteter. Det første libyske universitetet ble opprettet i Benghazi i 1955.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Orafi, Senussi (2017): Libya: Intentions and Realities. I: Education in the Arab World. Utgitt av Serra Kirdar. London; New York, NY: Bloomsbury Academic. Side 307 til 325. Les artikkelen i Internet Archive

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg