Skeidar

Møbelkjeden Skeidar har rundt 50 varehus over hele Norge, her i Kristiansand.
Skeidar, Kristiansand
Av .

Artikkelstart

Skeidar er en norsk kjede av møbelforretninger med nærmere 50 varehus over hele landet og en omsetning på cirka 2,1 milliarder kroner (2016). Eierselskapet SkeidarLiving Group er familieeid, med Andresen-familien som dominerende eier. Etter fusjonen mellom Skeidar og møbelkjeden Living i 2012 var SkeidarLiving Group blant landets største møbelkjeder målt etter omsetning.

Historikk

Skeidar omsatte i 2016 møbler for over to milliarder kroner.
Skeidar, Bjørkelangen
Av .

Skeidar strekker sin historie tilbake til 1912 da Adolf Andresen åpnet et møbelsnekkerverksted i Ski utenfor Oslo. Sønnen Erik og hans kone Erna overtok virksomheten og åpnet i 1964 et eget utsalg.

I 1984 ble utsalget erstattet av et større varehus, også dette lokalisert i Ski. Fra da av har kjeden vokst jevnt og trutt. I 1997 innledet Skeidar og kjeden Det norske Møbelsenter (DnM) samarbeid om etablering av et felles innkjøp- og engrosselskap, Skeidar DnM Engros. DnM var eid av samvirkelagenes fellesorganisasjon NKL, senere bedre kjent under navnet Coop Norge. Samarbeidet ble gradvis utvidet og de to selskapene ble i en periode drevet innenfor rammene av et felles konsern. Både DnM og Skeidar slet med svake resultater, og i 2001 besluttet NKL å trekke seg ut av samarbeidet. Resultatet var blant annet at Skeidar overtok 16 av DnMs eksisterende varehus.

I 2012 slo Skeidar seg sammen med møbelkjeden Living og tok da navnet SkeidarLiving Group. Varehusene fortsatte imidlertid å drive under merkenavnet Skeidar. Sommeren 2013 tok fjerdegenerasjon i familien Andresen, den tidligere profilerte landslagsspilleren i fotball Martin Andresen over som konsernsjef. I kjølvannet av fusjonen med Living var selskapet kommet opp i betydelige likviditetsproblemer, og flere varehus ble solgt. I 2014 ble alle Living-varehusene omprofilert til Skeidar som et ledd i en omfattende rasjonalisering av selskapet.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Litteratur

  • Ekberg, Espen og Jon Vatnaland (2003), Visjonen som brast : Forbrukersamvirkets møbelsatsing 1993–2001, Institutt for samfunnsforskning.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg