Skarsfossdammen er en kraftverksdemning i Tinn kommune, Telemark. Hovedvassdrag er Skiensvassdraget.

Dammen er en betong-platedam tvers over elva Måna vest for Rjukan sentrum, hvis formål er å danne inntaksmagasin for Vemork kraftverk. Dammens totale lengde er 200 meter, hvorav platedammen utgjør 163 meter og gravitasjonsdammene i hver ende utgjør til sammen 37 meter. Største høyde opp til gangbrua på toppen av demningen er 19 meter. Flomoverløpets lengde er 115 meter. På dammens laveste punkt er det en bunnluke som brukes ved tømming av dammen. Magasinets flateinnhold er ca. 1 km² og den har en normalvannstand på 857,10 meter over havet. Fra inntaket på sørsiden av dammen føres vannet til Vemork kraftverk først gjennom en 4,2 km lang driftstunnel frem til Vemorktoppen, og derfra gjennom en trykksjakt i fjellet ned til turbinene.

Den gamle Vemork-demningen, bygd i 1911, ligger under vannet ca. 50 meter oppstrøms den nyere dammen. Det var en gravitasjonsdam med en lengde på 120 meter og en største høyde på 11 meter. Sammen med gamle Vemork kraftstasjon og rørgaten, er Skarsfossdammen regnet som et kulturminnene i norsk kraftproduksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg