Heidal

Heidal har mange store gårdsanlegg med fredede bygninger. Her sees Kruke i Øvre Heidal med flere fredede hus, som ligger på en terrasse i landskapet. Terrassen består av finstoffrikt morenemateriale avsatt av dalbreer ved begynnelsen av siste istid, som senere har fått sin form ved breerosjon. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Heidal er et dalføre i Sel kommune. Dalen er en sidedal til Gudbrandsdalen omkring det nedre løp av Sjoa med sideelver. Den er en innfallsport for Øst-Jotunheimen, og har stor turisttrafikk.

Heidal har i alt 100 fredede bygninger på 17 garder. I Øvre Heidal ligger gamle storgarder som Bjølstad, Kruke og Harildstad. På gården Leirflaten står en liten stue av Jo Gjende.

Heidal kirke fra 1941 er en tro kopi av kirken fra 1752 som brant i 1933. Ved kirken står det gamle Bjølstad kapell. Kapellet ble oppført på Bjølstad i 1531, med portalplanker fra den eldste kirken i Heidal, en stavkirke fra 1000-tallet. Disse portalplankene har trolig landets eldste treskurd.

Heidal ble opprettet som egen kommune i 1908 ved utskillelse fra Vågå. I 1965 ble Heidal sammenslått med Sel kommune. Ved sammenslutningen var kommunen 349 km2. Heidal utgjør i dag et sogn i Sel prestegjeld.

Navnet kommer trolig av Heardal, hvor første ledd er genitiv av elvenavnet Hjó, nå Sjoa, 'den blanke'.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg