Ewert Karlsson, svensk billedkunstner og karikaturtegner, kjent under signaturen EWK. Han var en av Sveriges fremste politiske tegnere med forankring både i arbeider- og bondebevegelsen. Han tegnet for Stockholms-Tidningen, Aftonbladet (fra 1960-årene og framover) og landbrukstidsskriftet Land.

Ewert Karlsson var opprinnelig landbruksutdannet, men oppga i 1951 denne karrieren for å bli profesjonell tegner. Han fikk oppdrag for flere aviser der han kommenterte politiske begivenheter. Særlig var han opptatt av sosial urett, krig, rasisme og miljøvern. Hans uttrykksform var enkel og pedagogisk. Satiren hans var hardtslående, allikevel ikke krenkende.

Han oppnådde internasjonal berømmelse når tegningene ble trykket i The New York Times, Life og Newsweek. Dessuten vant han tre ganger grand prix ved den internasjonale karikaturtegnersalongen i Montreal. Han ga ut sine tegninger også i bokform, i 1953 kom hans første bok, Nunor och nyllen.

I Norrköping fins det i dag et EWK-museum, med over 2000 av Ewert Karlssons tegninger. I 2000 ble det opprettet en EWK-pris som hvert år deles ut til en kunstner som virker i Ewert Karlssons ånd. Prisen deles ut av EWK-Sällskapet i samarbeid med avisen Dagens Arbete.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.