Sigur Rós

Sigur Rós under en opptreden i Barcelona, Spania, 16. februar 2013.

Sigur Rós
Av /Shutterstock.

Sigur Rós er et islandsk postrockband. De er oppkalt etter Jónsis lillesøster Sigurrós, som betyr «seiersrose». Lydbildet kan beskrives som episk, drømmende og eksperimentelt, og de er spesielt kjent for Jónsis høye falsett og bruk av cellobue på gitaren.

Bandet ble dannet i Reykjavík i 1994 av vokalist og gitarist Jón Þór «Jónsi» Birgisson (født 1975), bassist Georg Hólm (født 1976) og daværende trommeslager Ágúst Ævar Gunnarsson (født 1976). I 1997 platedebuterte Sigur Rós med albumet Von («håp»), og i 1998 ble keyboardist Kjartan Sveinsson (født 1978) med i bandet. De fikk sitt internasjonale gjennombrudd med andreplata Ágætis byrjun («en god begynnelse»), som ble utgitt i 1999 og seinere kom ut både i Storbritannia og i USA. Gunnarsson sluttet etter innspillingen av dette albumet og ble erstattet av trommeslager Orri Páll Dýrason (født 1977).

I 2002 kom tredjeplata, der ingen av låtene var navngitt og tekstene ble sunget på Vonlenska, et konstruert språk med islandsk fonologi. Siden fulgte bandet opp med de to mer tilgjengelige platene Takk… (2005), som har et mer rockepreget lydbilde med mye gitar og strykeinstrumenter, og Með suð í eyrum við spilum endalaust («Med et sus i ørene spiller vi endeløst», 2008), der bandet er på sitt mest radiovennlige, med et veldig pop-preget lydbilde.

I mai 2012 slapp bandet albumet Valtari etter to års pause. Kjartan Sveinsson forlot Sigur Rós i starten av 2013, og bandet fortsatte som en trio. Allerede i juni 2013 kom oppfølgeren Kveikur. Dette albumet viser bandet fra en tyngre side enn før, og de benytter mye trommer og et nærmest industrielt sound. Dette albumet kan dermed ses som en direkte motsetning til Valtari, hvor lydbildet er ambient og preget av elektroniske instrumenter.

Alle bandets album siden Ágætis byrjun har kommet inn på VG-lista, med Með suð í eyrum við spilum endalaust som største suksess (sjuendeplass og 14 uker). Også ( ), Takk... og Kveikur nådde Topp 10 i Norge. Dýrason ble tvunget til å slutte i 2018.

I 2002 lagde bandet det orkestrerte verket Odin's Raven Magic til Reykjavík Arts Festival. I 2020 ble det endelig utgitt på et album. Et nytt studioalbum kom i 2023: Átta, da med Sveinsson tilbake i Sigur Rós.

Frontfigur Jónsi har gitt ut soloalbum i 2010 og 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg