Sigur Rós

Sigur Rós er et islandsk band innen sjangeren postrock, som ble dannet i 1994 av vokalist og gitarist Jón Þór “Jónsi” Birgisson, bassist Georg Hólm og daværende trommeslager Ágúst Ævar Gunnarsson.

Bandet er oppkalt etter Jónsis lillesøster Sigurrós, som betyr “seiersrose”. Lydbildet kan beskrives som episk, drømmende og eksperimentelt, og de er spesielt kjent for Jónsis høye falsett og bruk av cellobue på gitaren.

I 1997 platedebuterte Sigur Rós med albumet Von ("håp"), og i 1998 ble keyboardist Kjartan Sveinsson med i bandet. De fikk sitt internasjonale gjennombrudd med andreplata Ágætis byrjun ("en god begynnelse"), som ble utgitt i 1999 og som seinere kom ut både i Storbritannia og i USA. Gunnarsson sluttet etter innspillingen av dette albumet og ble erstattet av nåværende trommeslager Orri Páll Dýrason.

I 2002 kom tredjeplata ( ), der ingen av låtene var navngitt og tekstene ble sunget på Vonlenska, et konstruert språk med islandsk fonologi. Siden har bandet fulgt opp med de to mer tilgjengelige platene Takk… (2005), som inneholder et mer rockepreget lydbilde med mye gitar og strykeinstrumenter, og Með suð í eyrum við spilum endalaust ("Med et sus i ørene spiller vi endeløst", 2008), der bandet er på sitt mest radiovennlige, med et veldig pop-preget lydbilde.

I mai 2012 slapp bandet albumet Valtari etter to års pause. Kjartan Sveinsson forlot Sigur Rós i starten av 2013, og bandet fortsatte som en trio. Allerede i juni 2013 kom oppfølgeren Kveikur. Dette albumet viser bandet fra en tyngre side enn før, og de benytter mye trommer og et nærmest industrielt sound. Dette albumet kan dermed ses som en direkte motsetning til Valtari, hvor lydbildet er ambient og preget av elektroniske instrumenter. Alle bandets album siden Ágætis byrjun har kommet inn på VG-lista, med Með suð í eyrum við spilum endalaust som største suksess (7. plass og 14 uker). Også ( ), Takk... og Kveikur nådde Topp 10 i Norge.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg