Faktaboks

Sigrid Storråde

norrønt Sigríðr in stórráða

Levetid - kommentar
Levde rundt år 1000
Sigrid Storråde og Olav Tryggvason
Sigrid Storråde og Olav Tryggvason
Av /Heimskringla, 1899.

Sigrid Storråde er hovedperson i en rik dansk-norsk-svensk sagntradisjon med historisk kjerne. Hun var svensk stormannsdatter, gift med Erik Segersäll og mor til Olof Skötkonung. Senere ble hun gift med Svend Tveskæg av Danmark. Med ham skal hun ha fått datteren Estrid, som ble mor til kong Svend Estridssøn og den senere danske kongeslekten (se Estrid-ætten).

Sigrid skal ifølge sagatradisjonen ha brent inne Harald Grenske (Olav den helliges far), fordi han ønsket å gifte seg med henne. Hun skal også ha hevnet seg på Olav Tryggvason, som hadde hånet henne og hennes hedenske tro, ved å egge sønnen Olof og sin ektemann Svend til å angripe Olav Tryggvason ved Svolder i år 1000. Tilsvarende skal Olav Tryggvason ha blitt utfordret av sin kone, Svends søster Tyra, til å angripe Svend og Olof. At slaget ved Svolder var et resultat av kvinnenes egging, er sannsynligvis en litterær tradisjon fra senere i middelalderen, og ikke historiske fakta.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg