Sigmundur Davíð Gunnlaugsson

Faktaboks

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson
født:
12. mars 1975, Reykjavík

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, islandsk politiker. Han tilhørte til 2017 Fremskrittspartiet (Framsóknarflokkurinn), som på Island er et sentrumsparti. Gunnlaugsson er utdannet i økonomi og statsvitenskap ved universitetene i Moskva, København og Oxford. Han var journalist i Islands radio 2000-07 og medlem av bystyret i Reykjavík 2008-10. Gunnlaugsson var partileder i Fremskrittspartiet 2009–2016 og medlem av Alltinget fra 2009.

Ved valget 2013 gikk partiet kraftig fram og ble nesten like stort som Selvstendighetspartiet. De to partiene dannet deretter regjering sammen, og Sigmundur Gunnlaugsson ble Islands statsminister fra mai 2013. Han måtte gå av i april 2016 etter avsløringene i de såkalte "Panama Papers" om at han og kona hadde investert sin formue i selskap som var registrert i skatteparadiset Jomfruøyene. Avgangen ble annonsert som "midlertidig", men han ble fratatt ledervervet i partiet etter avsløringen.

Han brøt deretter med partiet og startet 2017 et nytt sentrumsorientert parti, Senterpartiet. Det fikk 10,9 prosent av stemmene ved valget 2017. Det ble sett på som en personlig triumf for Gunnlaugsson at partiet ble større enn Fremskrittspartiet ved valget.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg