Faktaboks

Også kjent som
Sjálfstæðisflokkurinn

Selvstendighetspartiet er et islandsk konservativt politisk parti, grunnlagt i 1929 ved sammenslåing av det konservative og det liberale parti. Partiets program gikk blant annet ut på å hevde Islands politiske og økonomiske uavhengighet. Selvstendighetspartiet har siden selvstendigheten vært Islands største parti.

Ved valget i 2003 fikk partiet 33,7 prosent av stemmene og 22 av 63 mandater i Alltinget. Senere fikk partiet ansvaret for Islands kollaps under finanskrisen, og ved valget i 2009 gikk partiet tilbake til 23,7 prosent. Det har likevel vært landets største parti, og selv etter mye uro holdt partiet nesten stillingen ved det fremskutte valget i 2017.

Partiet var i perioden 2013–2016 i koalisjon med Fremskrittspartiet. Etter det fremskutte valget i 2016 dannet partiet igjen regjering i 2017 sammen med Reformpartiet og partiet Lys Framtid. Sistnevnte parti trakk seg imidlertid ut av regjeringen høsten 2017, og det ble avholdt nok et fremskutt valg.

Statsministre

Selvstendighetspartiet har deltatt i de fleste islandske regjeringer og har hatt følgende statsministere:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg