Savinien Cyrano de Bergerac

Faktaboks

Savinien Cyrano de Bergerac
Uttale
siranˈå dəbɛrʒərˈak
Født
6. mars 1619, Paris
Død
28. juli 1655, Paris

Savinien Cyrano de Bergerac

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Savinien Cyrano de Bergerac var en fransk forfatter. Han forsøkte å gjøre karriere som militær og som sekretær for flere av Frankrikes ledende menn, men viste seg snart som en individualist med et voldsomt frihetsbehov. I 1645 skrev han sitt første kjente verk, Le Pédant joué, en vittig komedie som blant andre Molière hentet impulser fra. Tragedien La Mort d'Agrippine (1653) er preget av Pierre Corneilles idealer.

Hans viktigste verker er de fantastiske, utopiske romanene Histoire comique des états et empires de la lune (utgitt 1657) og Histoire comique des états et empires du soleil (utgitt 1662). I beretningene om reisen til månens og solens riker er det flettet inn mange dristige filosofiske ideer og mye skarp samfunnskritikk. Cyrano var, som fritenker og materialist, den forfatter i samtiden som klarest pekte frem mot opplysningstiden. Men hans tanker fikk aldri noe systematisk preg, og romanene er fulle av selvmotsigelser. Han våget ikke selv å utgi dem, og først i 1921 ble de utgitt i sin helhet.

Edmond Rostand skrev en underholdende komedie om Cyranos liv (1897) som er blitt filmatisert en rekke ganger, blant annet i 1950 med José Ferrer i hovedrollen, og i 1990 med Gérard Depardieu. I de senere år har interessen for Cyrano de Bergerac vokst, og man har angrepet de mytene om ham som teaterstykket skapte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg