Michael Jordan

Faktaboks

Michael Jordan
«Air»
Uttale
dʒˈå:dən
Født
17. februar 1963, New York, USA
Michael Jordan er ansett som den beste basketballspilleren gjennom tidene og vant NBA seks ganger med Chicago Bulls.

Michael Jordan

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Michael Jordan er en amerikansk tidligere basketballspiller, med posisjonen shooting guard for Chicago Bulls og Washington Wizards. Jordan var en av verdens best betalte idrettsutøvere i 1990-årene og er ansett som verdens fremste basketballspiller gjennom tidene. Jordan vant NBA-tittelen seks ganger, ble kåret til NBA Most Valuable Player fem ganger og er innlemmet i James Naismith Basketball Hall of Fame.

Karriere

Tidlige år

Jordan er oppvokst i Wilmington, North Carolina. Han fattet tidlig interesse for basketball, og spilte på high school-laget ved Ermsley A. Laney High School, men han var ikke anerkjent som et topptalent. I 1981 ble han rekruttert til å spille for University of North Carolina (UNC) på collegenivå (NCAA), der han spilte tre sesonger.

I sitt første år hadde han et beskjedent gjennomsnitt på 13,5 poeng, 4,4 returer og 1,4 assists per kamp, men fikk nasjonal oppmerksomhet da han skjøt skuddet som ledet UNC til seier i NCAA-mesterskapet i 1982. Gjennom de to neste årene på collegenivå forbedret Jordan spillet sitt drastisk, og med et gjennomsnitt på 19,6 poeng per kamp, ble han ansett som en av topptalentene på collegenivå. I 1984, i en alder av 20, erklærte han seg tilgjengelig for å bli utvalgt (draftet) til NBA.

1984–1990

Chicago Bulls draftet Jordan som nummer tre i 1984 NBA Draft. Hans potensiale til å bli en toppspiller var tydelig, men på 80-tallet mente man gjerne at lag burde være ledet av stjerne-centere eller forwards for å kunne vinne. Chicago Bulls hadde kun vunnet 27 av 82 kamper sesongen før, og hadde behov for en stjernespiller. Hans nykommersesong i 1984–1985 er en av tidenes beste, med 28,2 poeng, 6,5 returer og 5,9 assists per kamp, og han vant prisen Rookie of the Year.

Jordan etablerte seg raskt som en av ligaens beste spillere og en publikumsfavoritt. Han ble sett på som arvtakeren til Magic Johnson og Larry Bird som NBAs ansikt utad, og med NBAs nye fokus på markedsføring av enkeltspillere, ble han tidlig en superstjerne både i USA og internasjonalt. I motsetning til Bird og Magic, som begge var strålende lagspillere i en pasningsorientert spillestil, fikk Jordan derimot kritikk for at hans poengjagende spillestil ikke var nok til å lede et lag til NBA-tittelen.

Sesongen 1987–1988 ble han kåret til NBA MVP, ligaens mest verdifulle spiller, og Defensive Player of the Year; noe kun Jordan, Hakeem Olajuwon og senere Giannis Antetokounmpo har oppnådd i én enkelt sesong. Hans nye mål ble å vinne sin første NBA-tittel. Laget som sto i veien var Detroit Pistons, som under kallenavnet «Bad Boy Pistons» hadde vunnet ligaen to år på rad med en tøff, fysisk spillestil. Pistons hadde egne regler for når Jordan var på banen (kjent som «Jordan Rules»), og brukte røft og tidvis skittent forsvarsspill for å utnytte at Jordan var en dominant én-til-én-scorer, men en middelmådig playmaker.

1991–1998

Bulls med Jordan i spissen vant sin første mesterskapstittel i 1991, og med ytterligere seire i 1992 og 1993, vant de tre titler på rad — en bragd «Magic» Johnsons Lakers og Larry Birds Celtics aldri greide. I denne perioden vant han ytterligere to MVP (1991 og 1992) og var ligaens toppscorer flere ganger. Jordan var fortsatt en dominerende spiller, men gjennom den nye treneren Phil Jackson og hans «Triangle»-system, spilte Bulls i en mer egalitær angrepsstil hvor Scottie Pippen og de andre lagkameratene kunne komplementære Jordans scoringsteft.

Sommeren 1992 vant han OL-gull for USA, som en del av «The Dream Team» – et stjernespekket lag med mange av tidenes beste basketballspillere. Lekene fant sted i Barcelona, hvilket ledet til en utbredt internasjonal oppmerksomhet for Jordan og basketballsporten som helhet, og befestet Jordan som en av verdens mest berømte personer.

Etter sin tredje ligatittel i 1993, la Jordan opp som basketballspiller og for å spille baseball for Chicago White Sox' andre- og tredjelag. På det tidspunkt var han ansett som verdens beste basketballspiller, og avgjørelsen om å bytte sport vakte stor oppsikt. Han spilte baseball i to sesonger, uten større suksess.

I 1995 vendte Jordan tilbake til basketball. Han sluttet seg til Chicago Bulls mot slutten av den ordinære sesongen, men kom til kort i sluttspillet, delvis grunnet manglende basketballform. Sommeren 1995 dedikerte han til å gjenoppbygge kroppen for basketball etter to år med baseballtrening. Sesongen 1995–1996 var Jordan tilbake i toppform, og ledet Bulls til det som da var tidenes mestvinnende NBA-sesong med 72 seire og 10 tap — en rekord som kun har blitt slått av Golden State Warriors i 2016. Bulls vant ytterligere 3 NBA-mesterskap på rad, og Jordan vant sin siste MVP i 1997–1998-sesongen.

Etter å ha vunnet finalene i 1998, valgte han å pensjonere seg fra basketball for andre gang.

2001–2003

I en alder av 38 år valgte Jordan å returnere til NBA, denne gangen for Washington Wizards. Tross alderen, som i NBA-sammenheng er veldig høy, scoret han et gjennomsnitt på 21,2 poeng per kamp. Jordan spilte to sesonger for Wizards, men de greide ikke å kvalifisere seg for sluttspill.

I 2003 la han opp som basketballspiller for godt.

Spillestil

Michael Jordan var en komplett basketballspiller, og ansees som tidenes beste på grunn av individuelle ferdigheter og lagsuksess. Hans største styrke var som poengjagende angrepsspiller, med enestående atletiske evner, strålende skuddferdigheter og en evne til å score rundt kurven få kan nærme seg. Spillestilen hans, spesielt hans fadeaway-skudd hvor han lener seg vekk fra forsvareren i luften, har vært inspirasjon for en hel generasjon basketballspillere, spesielt Kobe Bryant. Jordan var like god i forsvar, og er en av få guards som har vunnet Defensive Player of the Year.

Kulturell innflytelse og forretninger

Fra starten av sin karriere hadde Jordan svært høy medieprofil og kulturell innflytelse. Han ble markedsført som NBAs ansikt utad, og medvirket i en rekke verdensomspennende reklamer for flere av verdens største merkevarer. I 1996 hadde han hovedrollen i filmen Space Jam, sammen med tegneseriekarakterene Snurre Sprett og Daffy Duck.

I sin nykommersesong signerte han en skoavtale med Nike, som på den tiden var et lite firma. Sammen lanserte de Michael Jordans signatursko «Air Jordan», som ble en stor suksess og banet vei for dagens store sponsoravtaler. Jordan fikk enorm kulturell innflytelse som afrikansk-amerikansk rollemodell, ved å forene mote, afrikansk-amerikansk kultur og basketball i populærkulturen. Reklameslagord som «Be Like Mike» hadde massiv appell på tvers av hudfarge, og han ble et ikon både på og av basketballbanen. Jordan selv fikk derimot kritikk for å være politisk upartisk i rasedebatten for å ivareta egne kommersielle interesser.

I dag er Michael Jordan forretningsmann, og har blant annet sitt eget klesmerke. Han eier og driver NBA-klubben Charlotte Hornets, og er en aktiv filantrop.

Meritter

Utmerkelse År
6 NBA-mesterskap 1991–1994, 1996–1998 (Chicago Bulls)
5 NBA Most Valuable Player 1988, 1991, 1992, 1996, 1998
1 NBA Rookie of the Year 1985
1 NBA Defensive Player of the Year 1988
14 All Star-lag 1985–1993, 1996–1998, 2002–2003
2 OL-gull 1984, 1992 (USA)
James Naismith Basketball Hall of Fame 2009

Jordan har et karrieregjennomsnitt på 30,1 poeng, 6,2 returer og 5,3 assists per kamp i NBA.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg