Michael Jordan

Faktaboks

Uttale
dʒˈå:dən
Michael Jordan
«Air»
Født
17. februar 1963
Fødested
New York, USA

Michael Jordan

Michael Jordan av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse
Michael Jordan er ansett som den beste basketballspilleren gjennom tidene og vant NBA seks ganger med Chicago Bulls.
Michael Jordan av . CC BY SA 2.0

Michael Jordan, tidligere amerikansk basketballspiller, med posisjonen guard for Chicago Bulls og Washington Wizards. Jordan var en av verdens best betalte idrettsutøvere i 1990-årene og er ansett som verdens fremste basketballspiller gjennom tidene. Jordan vant NBA-tittelen seks ganger og ble kåret til ligaens mest verdifulle spiller fem ganger i løpet av karrieren.

Jordan startet sin profesjonelle karriere da han ble hentet til Chicago Bulls i 1984. Allerede i sin første sesong i NBA ble Jordan en publikumsfavoritt og i løpet av de neste årene etablerte han seg som en av ligaens beste spillere. Jordan var en fenomenal atlet og en komplett basketballspiller. Kjent for sin styrke, fart, teknikk, arbeidskapasitet og scoringsteft. Jordan var like god offensivt som defensivt og ble etter hvert en superstjerne både i USA og internasjonalt.

Jordan vant NBA-tittelen seks ganger med Chicago Bulls (1991, 1992, 1993, 1996, 1997 og 1998) og ble kåret til ligaens mest verdifulle spiller fem ganger i løpet av karrieren. I tillegg er han den spilleren som (per 2015) har scoret flest poeng i gjennomsnitt per kamp i NBA (30,1 poeng). Jordan gjorde også suksess internasjonalt og vant OL-gull med USA i 1984, og som en del av "The Dream Team" vant han sitt andre OL-gull under OL i Barcelona i 1992.

Jordan la opp som basketballspiller i 1993 og spilte baseball i perioden 1993–1995, men uten større suksess. Han vendte tilbake til Chicago Bulls i 1995 og ledet laget til tre NBA-titler, før han valgte å pensjonere seg for andre gang. Tre år senere gjorde han igjen comeback i NBA. Denne gangen for Washington Wizards og han spilte for laget i to sesonger før han avsluttet sin karriere som profesjonell basketballspiller for godt.

I løpet av sin karriere hadde Jordan en høy medieprofil og medvirket i en rekke reklamer for flere av verdens største merkevarer og hadde blant annet hovedrollen i filmen Space Jam i 1996. I tillegg lanserte han i samarbeid med Nike en basketballsko i hans navn kalt Air Jordan. I dag er Michael Jordan forretningsmann og har blant annet sitt eget klesmerke og eier NBA-klubben Charlotte Hornets.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg