St. Petersfisk
St. Petersfisken hører hjemme i sørlige farvann, men blir stadig hyppigere observert i Norge, så langt nord som i Troms.

Sanktpetersfisk er en fiskeart i Sanktpetersfiskfamilien i ordenen Sanktpetersfisker.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Zeus faber
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
DD – Datamangel

Utbredelse

Det er en marin art som finnes i alle verdenshav, primært i tropiske og subtropiske områder. Arten er vanlig i Middelhavet og varmere deler av Nord-Atlanteren, hovedsakelig opp til den engelske kanal. I de senere år er det jevnlig blitt fanget individer i norske farvann, også så langt nord som Tromsø.

Biologi

Den blir opptil 90 centimeter lang (hunnene er størst), har høy og sammentrykt kropp, brunlig rygg, og gulaktige, glinsende sider med en stor, mørk flekk midt på. Denne flekken skal etter gammel tro skal være St. Peters fingermerker. Individene lever stort sett hver for seg, og oppholder seg nær bunnen der de spiser fisk, blekksprut og krepsdyr. Generelt er kunnskapen om biologi mangelfull.

Beskatning

Arten fiskes en del i Middelhavet og utenfor Nordvest-Afrika, og periodevis fanges det også en del utenfor De Britiske Øyer. Arten regnes som meget velsmakende.

Faktaboks

Sanktpetersfisk
Zeus faber
Artsdatabanken-ID
42847
GBIF-ID
7744449

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg