Faktaboks

Offisielt navn
Sandvika Veveri
Organisasjonstype

aksjeselskap

Stiftet
1936
Nedlagt
2001
Sandvika Veveri sin stand på en utstilling under Abelhaugen i 1956.

Sandvika Veveri var en norsk bedrift som var veveri og fabrikk for tekstiltrykk. De engasjerte flere dyktige formgivere som tegnet mønster fremst til privatmarkedet.

Etablering

Sandvika Veveri ble etablert av Øyvin Grimnes i Sandvika i 1936. Opprinnelig holdt firmaet til i leide lokaler i den tidligere blikkemballasjefabrikken i Sandvika, da kalt Blikksmia. Veveriet hadde da 6–7 vevstoler og produserte portierestoff til hjemmemarkedet.

Fabrikken holdt det gående med god avsetning gjennom okkupasjonsårene 1940–1945. I 1946 flyttet firmaet inn i eget nybygg på Haslum.

Snuoperasjon

I tiden omkring 1950 fikk Grimnes stipend for å studere amerikansk tekstilindustri. I løpet av den flere uker lange studieturen ble han oppslukt av tekstiltrykk. Det ble stor uro i firmaet da han ønsket å nedlegge vevingen og gå over til å trykke tekstiler. Tvilen hos medeierne førte til at Grimnes lånte penger for å bli eneaksjonær.

Tekstiltrykk

Bjørn Engøs tekstiltrykk Polynesia ble produsert av Sandvika Veveri fra ca. 1953.

Virksomheten ble utvidet og modernisert. Den omfattet veveri, farging og trykking, og det ble produsert mønstervevete og trykte gardin-, dekorasjons- og kjolestoffer, samt ensfargete forstoffer i bomull, kunstsilke og vistra.

Rundt 1951 begynte firmaet å lage mindre tekstiltrykk, som bordbrikker og servietter. I anledning av at SAS åpnet polarrute i 1954 trykket Sandvika Veveri «Nordpolsbrikker» til jomfruturen. Firmaet engasjerte anerkjente brukskunstnere for å utvikle metervare til gardiner og bekledningsstoff.

I midten av 1950-årene designet Bjørn Engø mønsteret Polynesia, et bomullsstoff med geometrisk dekor med tydelig vertikal og horisontal komposisjon.

For å oppnå større konkurransedyktighet installerte Sandvika Veveri i 1971 en Stork rotasjonsmaskin. Kapasiteten ble tidoblet sammenlignet med flattrykkmaskinen man brukte tidligere.

Dyktige designere

Av stor betydning var Unn Vigdis Telnes, som ble ansatt i firmaet i 1965. Senere ble hun sjefsdesigner og jobbet for Sandvika i mer enn 30 år. Tidlig i 1970-årene arbeidet hun fremst med dekor- og gardinstoffer.

Levetiden for et mønster var vanligvis to år. Unntaket var motiver med blomster og blader, som kunne være «evigvarende». I midten av 1980-årene var det fire designere på Sandvika. I tillegg til Telnes var dette Gro Pedersen Claussen, Birgit Dahlgren og Nora Weyer-Larsen.

Alt ettersom utviklingen gikk i hyppigere trendskifter laget man på midten av 1990-årene 50-60 mønster hvert år.

Flytting og sammenslåing

Fabrikken flyttet senere til Rud i Bærum. I 2001 ble Sandvika Veveri slått sammen med Seiersborg Tekstil og deler av produksjonen flyttet til Fredrikstad.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Enersen, Ole Daniel (1996). Med trykk på vev : Sandvika veveri : 1936-1996, Sandvika veveri

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg