Faktaboks

Gro Pedersen Claussen
Født
1. oktober 1941, Stavanger
Gro Pedersen Claussen

Gro Pedersen Claussens ølkrus (russekrus). Flintgods med trykket dekor, produsert av Stavangerflint i 1964.

Gro Pedersen Claussen

Gro Pedersen Claussen er en norsk designer. Hun er særlig kjent for keramikkdekor for Stavangerflint og tekstilmønstre for Sandvika Veveri.

Bakgrunn

Hun utdannet seg til grafisk formgiver ved Stavanger Yrkesskoler i årene 1958–1961 og studerte hos keramikeren Magne Kvilstad og i Studio Concetto.

Stavangerflint

Brikke
Gro Pedersen Claussen. Brikke i flintgods med silketrykkdekoren Per Spelmann. Produsert av Stavangerflint på midten av 1960-tallet.
Brikke

Gro Pedersen Claussen var ansatt som designer ved Stavangerflint i årene 1963–1967 og arbeidet deretter som frilanser for bedriften. Hennes mest kjente arbeider er gaveseriene «Per Spelemann», og «Ut etter øl». Hun laget også barneservisene «Bæ, bæ, lille lam» og «Venner». Av servisedekorer laget hun «Martello», som er et te-, kaffe- og frokostservise med form av Kåre Berven Fjeldsaa.

I tillegg deltok Pedersen Claussen i Stavangerflints omfattende produksjon av anlednings-, gave- og suvenirartikler. Hun laget blant annet motiver fra Norge, Danmark, Færøyene og Kanariøyene som ble utført som platter, krus og fjeler i ulike utførelser og størrelser.

Sandvika Veveri

I 1977 ble Gro Pedersen Claussen ansatt som designer ved Sandvika Veveri i Bærum, der hun arbeidet i 29 år fram til 2006. Her laget hun design til dekorer som ble trykket på jute, lin og bomull. Metervarene utgjorde størstedelen av produksjonen, ofte med underleveranser til annen industri. Det ble også laget stoffer som passet til hjeminnredning i form av puter, brikker og duker.

Annet arbeid

Gro Pedersen Claussen har også arbeidet som keramiker og billedkunstner. I 1992 utarbeidet hun i samarbeid med Riksantikvaren designet til teppet i Audienssalen i Eidsvollsbygningen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jan Gjerde (2008). Fra Kvaleberg til cyberspace, Stavanger Museum
  • Stubrud, Rune og Marianne Berg Haaland (2019). Klassisk fajanse fra Stavangerflint : Modeller og dekorer 1949–1979, Ajax forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg