Samsø er en dansk hvitost fra øya Samsø. Den formes som store hjul på 14 kg. Den er ystet etter modell av sveitsiske emmentaler, men hullene i osten er mindre.

Osten kommer gjerne i to varianter, med og uten skorpe. Smaken på unge og skorpefrie oster er mild. Noen oster vaskes og modnes og utvikler rødkittskorpe – for disse variantene blir smaken betydelig kraftigere. Fettinnhold i tørrstoffet er 45 prosent.

Osten ble første gang tilvirket helt på slutten av 1800-tallet og het da dansk sveitser. I henhold til Stresa-avtalen fikk den i 1952 nytt navn og ble hetende samsø.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg