SNAP (Severe Nuclear Accident Program) er en meteorologisk spredningsmodell for nukleært nedfall (radioaktivt nedfall).

Ved hjelp av en reell værsituasjon og SNAP, kan man simulere transporten til og nedfallet fra en radioaktiv sky. SNAP mates med oppdaterte meteorologiske data fra Meteorologisk institutts værvarslingsmodell HIRLAM (High Resolution Limited Area Modell). På den måten kan man si noe om atomutslippets konsekvenser for norske områder.

I SNAP-modellen beskrives utslippet som en «sekk» av små partikler (aerosoler) som beveger seg med luftmassene. «Sekken» har ikke en gitt størrelse og kan ikke deles opp i mindre deler. Derimot kan massen i sekken deles opp, og under atmosfærisk transport kan den miste masse som følge av nedfall og radioaktiv nedbryting.

Spredningsmodellen er utviklet og driftet av Meteorologisk institutt, og brukes av Statens strålevern som ledd i Norges nasjonale atomberedskap.

Etter Tsjernobyl-ulykken i 1986 ble det utviklet meteorologiske spredningsmodeller for atmosfærisk transport og nedfall av radioaktive stoffer. Disse spredningsmodellene kan beregne omfanget og konsekvensene av en eventuell ulykke, og på den måten fungere som et beslutningsstøtteverktøy. De siste årene er det også tatt hensyn til faren for terroraksjoner. Dette har medført at muligheten for å simulere hendelser som involverer en eksplosjon er blitt implementert i spredningsmodellene.

I april 2010 ble SNAP tatt i bruk til spredningsberegning av aske fra vulkanutbruddet på Island.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.