Sør-Sudans flagg og våpen

Sør-Sudans flagg
Sør-Sudans riksvåpen viser den afrikanske flodørnen (Haliaeetus vocifer) som er utbredt i store deler av landet. Ørnen symboliserer klarsyn, styrke, spenst og majestet. Foran ørnen er et tradisjonelt skjold som delvis dekker et kryss bestående av et spyd og en spade. Dette symboliserer folkets beslutning om å beskytte suvereniteten til sin nye republikk og å arbeide hardt for å brødfø den. Mottoet er rettferdighet, frihet og velstand.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Sør-Sudans flagg har tre like brede, horisontale striper i svart, rødt og grønt (regnet ovenfra), atskilt av smale, hvite border. Innerst ved stangen er det en blå, likesident trekant belagt med en gyllen, femtakket stjerne.

Flagget ble opprinnelig brukt av den sørsudanesiske frigjøringsbevegelsen, og ble offisielt tatt i bruk som det nye landets flagg etter inngåelsen av fredsavtalen mellom Sudan og frigjøringsbevegelsen i januar 2005.

Riksvåpenet

Sør-Sudans riksvåpen ble offisielt antatt da landet fikk sin uavhengighet i juli 2011. Det viser en flodørn (Haliaeetus vocifer) med gult nebb, hvitt hode/hals, svart kropp, utspilte hvite vinger med svart fjæromriss og gylne føtter. Foran ørnen er det et gyllent krigerskjold lagt over korslagt spyd og spade. I klørne holder ørnen et bånd med landets navn og mottoet «Justice, Liberty, Prosperity» (rettferdighet, frihet, velstand).

Ørnen symboliserer klarsyn, styrke, spenst og majestet. Skjoldet symboliserer folkets beslutning om å beskytte suvereniteten til sin nye republikk og å arbeide hardt for å brødfø den.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg