Det eldste og best bevarte av Roskildeskipene, «Roskilde 6», er verdens lengste vikingskip. Skipet var 36-37 meter langt og ble bygget i Norge rundt 1025.

Roskilde 6 av British Museum. Public domain

Roskildeskipene er 10 skipsvrak som ble funnet i 1996–1997 i Roskilde, Danmark. Skipsvrakene ble funnet forbindelse med at man anla en museumsøy ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Skipene er bygd i perioden fra tidlig 1000-tall til begynnelsen av 1400-tallet. Alle var klinkbygde og hadde vært rigget med mast og råseil. Byggematerialet var overveiende eik.

Roskildeskipene skiller seg på avgjørende vis fra de like kjente skipsfunnene fra Skuldelev lenger ute i Roskilde Fjord. Mens de sistnevnte representerer en konkret begivenhet i form at etableringen av en seilsperring i den ene innseilingen til byen, den såkalte Peberrenden, viser dateringene at roskildefunnene er et resultat av en langvarig funksjon, ettersom disse fartøyene til ulike tider er forlist eller av andre grunner blitt etterlatt på grunt vann inne i havnen.

Praktstykket blant roskildeskipene er det fartøyet som kalles Roskilde 6, som også er det eldste av vrakene. Det 36-37 meter lange skipet Roskilde 6 har vist seg å være bygd ved Oslofjorden, sannsynligvis i 1025–1026.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.