Roskilde Fjord

Artikkelstart

Roskilde Fjord er en fjord på Sjælland i Danmark som munner ut i Isefjord. Fjorden har et areal på 74 kvadratkilometer og nesten hele fjorden er fuglebeskyttelsesområde. Tidligere var det er rikt fiske her, men det har gått sterkt tilbake og i dag er fjorden først og fremst et yndet fritidsområde.

På øya Eskilsø ligger ruinene av klosterkirken som tilhørte Eskilsø Kloster, grunnlagt på 1100-tallet av Augustinermunkene. Klosteret ble nedlagt allerede i 1175 til fordel for Æbelholt Kloster ved Hillerød, men munkenes tilstedeværelse er fortsatt synlig ved de mange urteplantene som stammer fra kjøkkenhagene.

Langs Roskilde Fjord lå det mange boplasser i steinalderen og nær Skuldelev ble det anlagt en sperring av den smale Peberrende for å beskytte innseilingen til Roskilde. Sperringen besto av fem vikingskip som ble senket i perioden 1060-1080, to av dem var bygget i Vestnorge. Det ene var et 16,3 meter langt frakteskip og det andre en 11,6 meter lang fiskebåt. Skuldelevskipene er i dag utstilt i Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

Dagens bro over Roskilde Fjord ved Frederikssund ble anlagt i 1935, mens den første broen ble anlagt i 1868, Kronprins Frederiks bro, oppkalt etter kronprins Frederik, senere Frederik 8.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg