Roskilde Fjord er en fjord på Sjælland i Danmark som munner ut i Isefjord. Fjorden er 74 km2 og nesten hele er fuglebeskyttelsesområde. Tidligere var det er rikt fiske her, men det har gått sterkt tilbake og i dag er fjorden først og fremst et yndet fritidsområde.

På øya Eskilsø ligger ruinene av klosterkirken som tilhørte Eskilsø Kloster, grunnlagt på 1100-tallet av Augustinermunkene. Klosteret ble nedlagt allerede i 1175 til fordel for Æbelholt Kloster ved Hillerød, men munkenes tilstedeværelse er fortsatt synlig ved de mange urteplantene som stammer fra kjøkkenhagene.

Langs Roskilde Fjord lå det mange boplasser i steinalderen og nær Skuldelev ble det anlagt en sperring av den smale Peberrende for å beskytte innseilingen til Roskilde. Sperringen besto av fem vikingskip som ble senket i perioden 1060-1080, to av dem var bygget i Vestnorge. Det ene var et 16,3 meter langt frakteskip og det andre en 11,6 meter lang fiskebåt. Skuldelevskipene er i dag utstilt i Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

Dagens bro over Roskilde Fjord ved Frederikssund ble anlagt i 1935, mens den første broen ble anlagt i 1868, Kronprins Frederiks bro, oppkalt etter kronprins Frederik, senere Frederik 8.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.