Romain Rolland, fransk forfatter. Han var sterkt politisk engasjert, påvirket av Tolstoj, uavhengig sosialist og motstander av alle former for nasjonalisme. Samtidig var han orientert mot tysk kultur og gikk med essayet Au-dessus de la Mêlée (1915) inn for at franske og tyske intellektuelle skulle fortsette å samarbeide under den første verdenskrig. I 1920-årene støttet han Sovjetunionen, men hans mystisk opplevde brorskapsfølelse, inspirert av østlig religion, står fjernt fra dogmatisk marxisme.

Rolland var en betydelig musikkforsker, noe som også preger hans skjønnlitterære hovedverk, romanserien Jean-Christophe (10 bd., 1904–12), en utviklingsroman om en ung tysk komponist. Den muntre hjemstavnsskildringen Colas Breugnon (1914) oppnådde stor popularitet. Som dramatiker ønsket han å lage et folkelig teater med høy kunstnerisk kvalitet. Le Théâtre de la Révolution kom i 1909. Blant hans biografier kan nevnes Vie de Beethoven (1903, norsk overs. 1946), Michel-Ange (1905, norsk overs. 1917), Tolstoï (1911), Gandhi (1924) og Péguy (1944). Viktige deler av hans omfattende korrespondanse er også offentliggjort.

Rolland, som ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1915, var i sin levetid regnet som en av Frankrikes ledende intellektuelle. I dag er hans posisjon redusert, men han står fremdeles som en betydelig verdslig humanist.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.