Faktaboks

Robert Campin
Uttale
kãpˈɛ
Født
1375, Valenciennes, Frankrike
Død
26. april 1444, Tournai, Belgia
omtrentlig fødselsår

Mérodealteret fra 1425 i olje på tre er et av Robert Campins hovedverk. Metropolitan Museum of Art, New York.

Artikkelstart

Robert Campin var en nederlandsk maler. Han var en av grunnleggerne av det nederlandske maleri sammen med brødrene van Eyck og Roger van der Weyden.

Antagelig var det han som ble kalt Flémalle-mesteren. Robert Campins arbeider er da Flémalle-mesterens ungdomsverk. De maleriene som er tilskrevet ham, er preget av en sterkt dramatisk oppfatning, understreket av plastisitet som hviler på lys- og skyggevirkning.

Flémalle-mesteren

Flémalle-mesteren ble oppkalt etter et alter han utførte for klosteret Flémalle ved Liège, to fløyer i Städel-instituttet, Frankfurt).

Om hans liv vet vi lite. Han var mester i Tournai i 1406–1407. Kunsten hans var inspirert av brødrene Limbourgs bokmaleri. Personer og detaljer trer tydelig frem i klare, fint tonede farger i maleriene hans.

Han malte også ypperlige portretter, for eksempel den såkalte Filippo Strozzi (Berlin) og Madonna i National Gallery, London. Det såkalte Mérode-alteret med Marias bebudelse i Brussel er sannsynligvis også av ham.

Flémalle-mesteren var antagelig læreren til Rogier van der Weyden, og enkelte forskere mener at hans arbeider hører til Weydens tidlige periode.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg