Faktaboks

Rogier van der Weyden
fransk Rogier de la Pasture
Født
1399, Tournai, Belgia
Død
18. juni 1464, Brussel, Belgia
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Nedtagelsen fra korset
Særlig i Rogier van der Weydens religiøse bilder viser det sterkt emosjonelle innslaget seg, og vitner om forbindelse med sengotikken. Nedtagelsen fra korset fra før 1443, er et av hans hovedverk. Prado-museet.
Av .

Rogier van der Weyden var en flamsk maler. Han var en av 1400-tallets grunnleggende flamske kunstnere ved siden av Hubert og Jan van Eyck.

Van der Weyden var født i Tournai, hvor han synes å ha vært i lære (1427) hos Flémalle-mesteren. Senere bosatte han seg i Brussel og reiste til Italia i 1449-1450. I 1453 ble han ansatt som Brussels bymaler og fikk et stort verksted.

Enkelte forskere har helt til den oppfatning at van der Weyden er identisk med Flémalle-mesteren og at dennes arbeider skulle være hans ungdomsarbeider. Andre har imidlertid tilbakevist denne teorien. Det som gjør attribueringsproblemet særlig vanskelig, er at ingen av hans arbeider er signert.

Blant hans kjente bilder regnes hovedverket Nedtagelsen fra korset (før 1443, Prado, Madrid), fløyalteret Dommedag (cirka 1445, Beaune), Den lesende Magdalena (cirka 1440, National Gallery, London), det såkalte Bladelinalteret (cirka 1450–1452, Berlin), Korsfestelsen (cirka 1450–1460, Escorial, Madrid) og Kongenes tilbedelse (cirka 1450–1460, München). Hertil kommer portretter av blant andre Karl den dristige (cirka 1460, Berlin) og Meliaduse d'Este (cirka 1450–1460, Metropolitan Museum of Art, New York).

I sin kunst bygger han blant annet på gotisk skulptur. Hans form er plastisk og fargen er lysende og dekorativ. Figurene er preget av sterk, nesten dramatisk bevegelse som er med på å gi dem deres spesielle følelsesladede karakter. Særlig i de religiøse bildene viser det sterkt emosjonelle innslaget seg, og vitner om forbindelse med sengotikken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg