Ringmaneter

Artikkelstart

Ringmaneter, vakre, middelstore maneter som tilhører orden Coronatae innen nesledyr (Cnidaria). Den hvelvete kappen har en ringformet fure over et område med rader av tentakler. Klokken kan bli mer enn 30 cm i diameter. Munnåpningen er omgitt av korte munnarmer. Ringmanetene mangler polyppstadium, som er typisk for mange andre maneter.

Det er bare kjent litt flere enn tjue arter på verdensbasis. Mange lever på dypt vann og er lite undersøkt. Arter som lever på flere hundre meters dyp kan foreta vandringer oppover i vannmassene om natten.

Til denne orden hører kronemanet (Periphylla periphylla), som i senere år har spredt seg langs norskekysten. Den ble først ble funnet i Lurefjorden ved Bergen i 1990, men opptrer nå med masseforekomster i Trondheimsfjorden og flere fjorder nord til Salten. Kronemaneten beveger seg flere hundre meter opp gjennom vannmassene om natten, men synker ned igjen når dagslyset kommer. Klokken har en dyp rødfiolett farge, og bærer tolv kraftige tentakler. En slik manet kan veie mer enn 1 kg. De lever av krepsdyr og fisk, som lammes av neslecellene i tentaklene. Kronemaneten formerer seg raskt, men mangler fastsittende polyppstadium som er typisk for andre maneter.

Systematikk

I nyere systematikk blir orden Coronatae ofte plassert i klasse Staurozoa sammen med begermaneter (orden Stauromedusae). Dette skiller dem fra skivemaneter (klasse Scyphozoa).

Litteratur

Moen, F. E. og Svensen, E. 2008. Dyreliv i havet. 5. utgave. 768 sider. Kom forlag.

Lenker

www.artsdatabanken.no

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg