Ringmaneter er en orden av nesledyr, som omfatter vakre, middelstore maneter.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Coronatae

Beskrivelse og systematikk

Ringmanetene har en hvelvet kappe med en ringformet fure over et område med rader av tentakler. Klokken kan bli mer enn 30 cm i diameter. Munnåpningen er omgitt av korte munnarmer. Ringmanetene mangler polyppstadium, som er typisk for mange andre maneter.

I nyere systematikk blir Ringmanetene ofte plassert i klassen Staurozoa sammen med begermaneter. Dette skiller dem fra klassen skivemaneter.

Mangfold og utbredelse

Det er bare kjent litt flere enn tjue arter på verdensbasis. Mange lever på dypt vann og er lite undersøkt. Arter som lever på flere hundre meters dyp kan foreta vandringer oppover i vannmassene om natten.

Kronemanet

Til ringmanetene hører blant annet kronemanet (Periphylla periphylla), som i senere år har spredt seg langs norskekysten. Den ble først ble funnet i Lurefjorden ved Bergen i 1990, men opptrer nå med masseforekomster i Trondheimsfjorden og flere fjorder nord til Salten.

Kronemaneten beveger seg flere hundre meter opp gjennom vannmassene om natten, men synker ned igjen når dagslyset kommer. Klokken har en dyp rødfiolett farge, og bærer tolv kraftige tentakler. En slik manet kan veie mer enn én kg. De lever av krepsdyr og fisk, som lammes av neslecellene i tentaklene. Kronemaneten formerer seg raskt, men mangler fastsittende polyppstadium som er typisk for andre maneter.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Moen, F. E. og Svensen, E. 2008. Dyreliv i havet. 5. utgave. 768 sider. Kom forlag.

Faktaboks

Ringmaneter
Coronatae
Artsdatabanken-ID
365
GBIF-ID
713

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg