begermaneter

Artikkelstart

Begermaneter, orden (Stauromedusae) innen rekken nesledyr (Cnidaria). Den mest primitive gruppe av maneter. I motsetning til andre maneter er begermanetene ikke frittsvømmende, men lever festet til stein og tang. Begermanetene, som er beger- eller traktformete, mangler medusegenerasjon, og minner om polyppene til skivemaneter. Begermanetene er utstyrt med åtte armer, besatt med korte og tynne tentakler. De fanger og spiser små kreps og små snegler.

Faktaboks

Også kjent som
Staurozoa

Forplantningen foregår ved at planulalarvene, som har slått seg ned, gir opphav til nye larver, og utvikler seg deretter til voksne begermaneter.

Festepunktet til underlaget er på klokkens overside gjennom en kort stilk. Munnen vender oppover. Begermanetene er lite bevegelige, men kan krype litt. Noen få arter i norske farvann, bl.a. Haliclystes salpinx, som blir 25 mm høy. Den sitter på alger på grunt vann.

Systematikk

Etter nyere systematikk regnes begermanetene til klasse Staurozoa sammen med orden Coronata, ringmaneter. Det skiller dem fra skivemanetene som tilhører klasse Scyphozoa.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg