Begermaneter, orden (Stauromedusae) innen rekken nesledyr (Cnidaria). Den mest primitive gruppe av maneter. I motsetning til andre maneter er begermanetene ikke frittsvømmende, men lever festet til stein og tang. Begermanetene, som er beger- eller traktformete, mangler medusegenerasjon, og minner om polyppene til skivemaneter. Begermanetene er utstyrt med åtte armer, besatt med korte og tynne tentakler. De fanger og spiser små kreps og små snegler.

Forplantningen foregår ved at planulalarvene, som har slått seg ned, gir opphav til nye larver, og utvikler seg deretter til voksne begermaneter.

Festepunktet til underlaget er på klokkens overside gjennom en kort stilk. Munnen vender oppover. Begermanetene er lite bevegelige, men kan krype litt. Noen få arter i norske farvann, bl.a. Haliclystes salpinx, som blir 25 mm høy. Den sitter på alger på grunt vann.

Etter nyere systematikk regnes begermanetene til klasse Staurozoa sammen med orden Coronata, ringmaneter. Det skiller dem fra skivemanetene som tilhører klasse Scyphozoa.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.