Faktaboks

Rik Van Looy

Henri Van Looy, Keizer van Herentals

Født
20. desember 1933, Grobbendonk, Belgia
Rik Van Looy
Rik Van Looy ble verdensmester to ganger, vant alle de fem klassiker-monumentene og tok 37 etappeseire i de tre Grand Tours.

Rik Van Looy er en av Belgias fremste landeveissyklister gjennom tidene. Storhetstiden hans var på slutten av 1950-årene og starten av 1960-årene.

Selv om han ikke vant de tre Grand Tourene (Frankrike rundt, Italia rundt eller Spania rundt), tok han hele 37 etappeseiere her. Bare en håndfull ryttere har flere. Han ble den første som vant alle de fem mest prestisjetunge endagsklassikerne, de som kalles monumentene. Han fikk dermed kallenavnet Kongen av klassikerne. I tillegg ble han verdensmester i landeveisritt i 1960 og 1961.

Van Looy var en allroundrytter med sterke spurte- og klatreegenskaper. Etter en karriere som rakk over 18 sesonger og mer enn 400 seiere, la han opp i 1970.

Grand Tours

Rik Van Looy vant 37 etapper i de tre store etapperittene: 7 i Frankrike rundt, 12 i Italia rundt og 18 i Spania rundt. I tillegg vant han:

Monumentene

Rik Van Looy var den første rytteren som vant alle de fem monumentene:

Senere er det bare to andre som har klart det samme: landsmennene Eddy Merckx og Roger De Vlaeminck.

Verdensmesterskap

Rik Van Looy ble verdensmester i landeveisritt to ganger, i 1960 og i 1961. I tillegg tok han VM-sølv i 1963 og 1965.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg