Faktaboks

Richard Leacock
Uttale
lˈi:kåk
Født
18. juli 1921, London, Storbritannia
Død
24. mars 2011
Richard Leacock, 2009
Richard Leacock, 2009
Av /𝒲.
Lisens: CC BY 3.0

Richard Leacock var en britisk-amerikansk dokumentarfilmskaper.

Leacock startet sin karriere som fotograf for Robert Flaherty på filmen Louisiana Story (1948). I 1960-årene ble han en av de ledende eksponentene for direct cinema-bevegelsen i USA. Fjernsynsselskapene ABC og CBS ble etter hvert storforbrukere av slik dokumentarfilm, og Leacock samarbeidet med flere av datidens markante dokumentarfilmskapere. Han tok utgangspunkt i forskjellige sider ved det amerikanske samfunnet, blant annet med The Chair (1962; sammen med D. A. Pennebaker), hvor en dommer redegjør for sitt syn på den elektriske stol, og Happy Mother's Day (1963; samme med Joyce Chopra).

Han fulgte også kjente menn og hendelser, blant annet i Primary (1960; sammen med Robert Drew) om John F. Kennedy og Hubert Humphreys valgkamp, i Dont Look Back (1967), et artistportrett av Bob Dylan, og i rockefestivalfilmen Monterey Pop (1968). Begge de sistnevnte er laget i samarbeid med D. A. Pennebaker.

Leacock var blant dem som brukte den nye lette kamerautrustningen til å komme nærmere inn på motivene, og var med på å gi dokumentarfilmen et nytt autentisk uttrykk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg