Richard Leacock

Faktaboks

Richard Leacock
Uttale
lˈi:kåk
Født
18. juli 1921, London, Storbritannia
Død
24. mars 2011

Artikkelstart

Richard Leacock var en britisk-amerikansk dokumentarfilmskaper.

Leacock startet sin karriere som fotograf for Robert Flaherty på filmen Louisiana Story (1948). I 1960-årene ble han en av de ledende eksponentene for direct cinema-bevegelsen i USA. Fjernsynsselskapene ABC og CBS ble etter hvert storforbrukere av slik dokumentarfilm, og Leacock samarbeidet med flere av datidens markante dokumentarfilmskapere. Han tok utgangspunkt i forskjellige sider ved det amerikanske samfunnet, blant annet med The Chair (1962; sammen med D. A. Pennebaker), hvor en dommer redegjør for sitt syn på den elektriske stol, og Happy Mother's Day (1963; samme med Joyce Chopra).

Han fulgte også kjente menn og hendelser, blant annet i Primary (1960; sammen med Robert Drew) om John F. Kennedy og Hubert Humphreys valgkamp, i Dont Look Back (1967), et artistportrett av Bob Dylan, og i rockefestivalfilmen Monterey Pop (1968). Begge de sistnevnte er laget i samarbeid med D. A. Pennebaker.

Leacock var blant dem som brukte den nye lette kamerautrustningen til å komme nærmere inn på motivene, og var med på å gi dokumentarfilmen et nytt autentisk uttrykk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg