Richard Eriksen, norsk filosof og psykolog. Han var interessert i spiritisme og okkultisme. Han gikk i 1893 inn i Teosofisk samfunn, der han i en lengre periode inntok en ledende stilling. I 1907 sluttet han seg til Rudolf Steiner som da var leder for Teosofisk Samfunn i Tyskland. I 1911 leverte han inn en avhandling, Jeget og tænkningen, for den filosofiske doktorgrad, men fikk den forkastet, noe som førte til strid om åndsfriheten ved Universitetet i Oslo. Han fikk i 1915 doktorgraden på en ny avhandling, Tænkningens psykologiske utviklingsbetingelser.

Eriksen ble påvirket av Rudolf Steiners kristne nyorientering av teosofien, noe blant annet boken Skjulte sider af mennesket og dets udvikling vitner om. Han fulgte Steiner over i Antroposofisk Selskap da dette ble grunnlagt som selvstendig enhet 1912–13, og han var med på stiftelsen av Vidargruppen, et norsk antroposofisk selskap, der han var formann i ett år. Senere var han aktiv innenfor den antroposofiske bevegelsen, ikke minst når det gjaldt spredningen av Steiners ideer på det sosiale området, tregreningslæren, gjennom foredrag og de to bøkene Social nyorientering og Den sociale krise i vor tid.

I 1925, samme år som Steiner døde, meldte Eriksen seg overraskende ut av Antroposofisk Selskap, og vendte seg i den følgende tid mot bevegelsen med sterk kritikk i foredrag og artikler.

  • Det oversanselige (1891)
  • Innledning til teosofi (1908)
  • Det religiøse problem (1920)
  • Erotikk og livsanskuelse (1928)
  • Faser og kriser i personlighetens utvikling (1932)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.