Engelbert Dollfuss, cirka 1930 av Max Fenichel. Falt i det fri (Public domain)

Engelbert Dollfuss, østerriksk politiker. Han var Østerrikes forbundskansler fra 1932 til 1934 og innførte en form for fascistisk styre som kalles austrofascisme. Austrofascistene samarbeidet med de italienske fascistene, ønsket et selvstendig Østerrike og var imot den senere østerrikske tilslutningen til Tyskland (Anschluss). Dermed kom austrofascistene i et motsetningsforhold til de østerrikske nazistene, som med støtte fra de tyske nazistene myrdet Dollfuss sommeren 1934.

Dollfuss studerte jus og nasjonaløkonomi. Han var Østerrikes landbruksminister fra 1931, og forbundskansler og utenriksminister fra 1932. Dollfuss tilhørte det kristelig-sosiale partiets konservative og klerikale fløy, og etablerte i 1933 i realiteten et autoritært styre (diktatur). Han organiserte et nytt politisk parti, Fedrelandsfronten, som skulle være bærer av den politiske makt.

I januar 1934 offentliggjorde Dollfuss et nytt forfatningsforslag, om organisasjon av Østerrike som en «kristelig stenderstat», korporativt oppbygd etter fascistisk mønster. Spenningen vis-à-vis sosialdemokratene slo i februar 1934 ut i åpen borgerkrig med forbitrede kamper, særlig i Wien. Regjeringen seiret, og stenderforfatningen ble satt ut i livet.

Utenrikspolitisk ble Dollfuss støttet av Italia. Han tok kampen opp mot det østerrikske nazistpartiet, som ble støttet fra Tyskland. Sommeren 1934 var situasjonen ytterst spent, og under et mislykket kuppforsøk ble han 25. juli myrdet av nazister som trengte inn i forbundskanslerpaleet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.