Faktaboks

Raymond Ames Spruance
Uttale
sprˈu:əns
Født
3. juli 1886, Baltimore, Maryland, USA
Død
13. desember 1969, Pebble Beach, California
Raymond Ames Spruance, 1944
Raymond Ames Spruance, 1944
Av /𝒲.

Raymond Ames Spruance var en amerikansk sjøoffiser, kjent for sin rolle i blant annet slaget ved Midway og senere sjef for den amerikanske stillehavsflåten.

Spruance gikk ut av det sjømilitære akademi i Annapolis i 1906, og tjenestegjorde ved en rekke skip og landbaserte stasjoner i årene frem til andre verdenskrig.

I september 1941 kom Spruance til Stillehavet og deltok i en rekke sentrale slag, blant disse kampene i Marshalløyene og Wakeøya. Deretter ledet han de amerikanske styrkene i slaget ved Midwayøyene, som ga et sentral tap for Japan.

I 1943 tok han over den Femte flåte og hadde blant annet ansvar for invasjonene av Iwo Jima og Okinawa, begge blant blodigste slagene i andre verdenskrig. I 1945 tok han over som sjef for stillehavsflåten etter Chester Nimitz, før han i 1946 ble leder for den sjømilitære skole, frem til pensjon i 1948.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg