Ramzan Kadyrov

Faktaboks

Ramzan Kadyrov

Ramsan Kadyrov

Født
5. oktober 1976, Tsenteroj, Sovjetunionen (nå i Tsjetsjenia, Russland)
Foto fra 2014.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Ramzan Kadyrov er en tsjetsjensk politiker og president i Tsjetsjenia siden 2007. Han er sønn av tidligere president Akhmad Kadyrov, som ble myrdet i 2004.

Kadyrov har en fortid som bokser og ledet sin egen milits som kjempet mot separatistene i Tsjetsjenia. Med støtte fra blant andre president Vladimir Putin etablerte han seg i toppsjiktet i tsjetsjensk politikk og ble visestatsminister bare 27 år gammel. Han ble statsminister i 2006, og i februar 2007, få måneder etter at han passerte 30 år (valgbarhetsalder) ble han valgt til president.

Kadyrovs milits er blitt anklaget for grove menneskerettighetsbrudd, og han skal selv ha bygget seg opp en stor formue på utpressings-«provisjoner» fra illegalt salg av tsjetsjensk olje, men som president har han utad ført en anti-terror- og anti-korrupsjonskampanje. Samtidig har han blant annet stengt spillehaller, beslaglagt alkohol, forlangt koranundervisning i skolen og innført påbud om å dekke til håret på alle skoler, universiteter og i offentlige bygninger. Han har også uttalt at kvinnen er mannens eiendom og at deres fremste oppgave er å føde barn, oppfordret menn til polygami og støttet æresdrap på kvinner med «dårlig moral». Kadyrov har like fullt sterk støtte fra Moskva.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg