Ramnes kirke

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Ramnes, tidligere kommune i Vestfold fylke, sammenslått med Våle kommune 2002 til Re kommune; danner søndre og vestre del av denne, med sognene Ramnes, Fon og Vivestad. Landskapet domineres av Storelvas (Aulielva) brede dalføre, omkring Ramnes kirke og det gamle kommunesenteret vider dette seg ut til en stor, oppdyrket slette (Ramnessletta). Nord for Revetal danner Storelva grense mellom de to tidligere kommunene. Mellom de større og mindre nord-sørgående daldraga finner en lave, skogkledde åser. Åsene har et sparsomt dekke av forvitringsjord , mens marin leire i dalfyllingene danner grunnlaget for rike jordbruksområder.

Revac AS i Ramnes er blant de største bedriftene i Norge innen behandling av EE-avfall (elektriske og elektroniske apparater/produkter). Bedriften har også et datterselskap i Hova, Sverige.

Hovedtyngden av bosettingen er knyttet til jordbruket og det nyere boligfeltet Bergsåsen, i dag en del av tettstedet Revetal/Bergsåsen.

Ramnes kirke er en middelalderkirke i stein, trolig fra 1100-tallet; våpenhus og tårn fra 1600-tallet. Døpefont fra 1100-tallet, altertavle, prekestol og epitafium fra andre halvdel av 1600-tallet. 250 sitteplasser.

  • Frøland, Kaare & John Rønningen: Ramnes i hundre år : 1867–1967, 1967
  • Ramnes Bygdebok, 1960- .

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.