Ramnes

Ramnes kirke.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Ramnes, bygd i indre Vestfold, i Tønsberg kommune, Vestfold og Telemark fylke.

Ramnes var egen kommune til 2002, da Ramnes og Våle ble sammenslått til Re kommune. I 2020 ble Re sammenslått med Tønsberg. Ramnes utgjør den vestre delen av kommunen, med sognene Ramnes, Fon og Vivestad. Kommunesenteret var Tingvoll.

Geologi

Landskapet domineres av Storelvas (Aulielvas) brede dalføre. Omkring Ramnes kirke og det gamle kommunesenteret Tingvoll vider dalen seg ut til en stor, oppdyrket slette (Ramnessletta). Mellom de større og mindre nord-sørgående daldraga finner en lave, skogkledde åser. Åsene har et sparsomt dekke av forvitringsjord, mens marin leire i dalfyllingene danner grunnlaget for rike jordbruksområder.

Næringsliv og bosetning

Revac AS i Ramnes er blant de største bedriftene i Norge innen behandling av EE-avfall (elektriske og elektroniske apparater). Bedriften har også et datterselskap i Hova i Sverige.

Hovedtyngden av bosettingen er knyttet til jordbruket og det nyere boligfeltet Bergsåsen, i dag en del av tettstedet Revetal/Bergsåsen.

Ramnes kirke

Ramnes kirke er en middelalderkirke i stein. Den er trolig fra 1100-tallet og har våpenhus og tårn fra 1600-tallet. Døpefonten er fra 1100-tallet, altertavlen, prekestolen og epitafium fra andre halvdel av 1600-tallet. Kirken har 250 sitteplasser.

Kart

Ramnes
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Frøland, Kaare & John Rønningen: Ramnes i hundre år : 1867–1967, 1967
  • Ramnes Bygdebok, 1960- .

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg