Ramnes kirke.

av Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Ramnes, tidligere kommune i Vestfold fylke. Kommunesenteret var Tingvoll. Kommunen ble slått sammen med Våle i 2002 til Re kommune. Ramnes danner søndre og vestre del av denne kommunen, med sognene Ramnes, Fon og Vivestad.

Landskapet domineres av Storelvas (Aulielva) brede dalføre, omkring Ramnes kirke og det gamle kommunesenteret Tingvoll vider dette seg ut til en stor, oppdyrket slette (Ramnessletta). Nord for Revetal danner Storelva grense mellom de to tidligere kommunene. Mellom de større og mindre nord-sørgående daldraga finner en lave, skogkledde åser. Åsene har et sparsomt dekke av forvitringsjord , mens marin leire i dalfyllingene danner grunnlaget for rike jordbruksområder.

Revac AS i Ramnes er blant de største bedriftene i Norge innen behandling av EE-avfall (elektriske og elektroniske apparater). Bedriften har også et datterselskap i Hova i Sverige.

Hovedtyngden av bosettingen er knyttet til jordbruket og det nyere boligfeltet Bergsåsen, i dag en del av tettstedet Revetal/Bergsåsen.

Ramnes kirke er en middelalderkirke i stein. Den er trolig fra 1100-tallet og har våpenhus og tårn fra 1600-tallet. Døpefonten er fra 1100-tallet, altertavlen, prekestolen og epitafium fra andre halvdel av 1600-tallet. Kirken har 250 sitteplasser.

  • Frøland, Kaare & John Rønningen: Ramnes i hundre år : 1867–1967, 1967
  • Ramnes Bygdebok, 1960- .

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.