Faktaboks

Rachid Ghannouchi
Født
22. juni 1941, El Hamma
Rachid Ghannouchi, leder av islamistbevegelsen An-Nahda.
/NTB/AP.

Rachid Ghannouchi er en tunisisk politiker, og grunnlegger og leder for islamistbevegelsen/partiet An-Nahda.

Ghannouchi har teologisk utdanning fra universitetet i Zaytouna i Tunisia, deretter jordbruksutdanning fra Kairo-universitetet i Egypt og filosofiutdanning fra universitetet i Damaskus i Syria, der han ble uteksaminert i 1968. Etter et opphold i Paris med studier ved Sorbonne returnerte han i 1970 til Tunisia og sluttet seg til en framvoksende islamistisk bevegelse i hjemlandet.

Politisk bakgrunn

Ghannouchi var med på å etablere forløperen til An-Nahda, Jamâa Al-Islamiya (Mouvement de la tendance islamique, MTI), i 1981, hvorpå han ble arrestert og dømt til 11 års fengsel samme år. Han ble løslatt i 1984, og arrestert på ny 1987; løslatt igjen – av den nye presidenten, Zine el Abadin Ben Ali, i 1988. Deretter gikk han i eksil, først i Algerie, deretter Storbritannia, hvor han fikk status som politisk flyktning og asyl i 1993. Ghannouchi ble i 1992 dømt in absentia for å planlegge et komplott mot regjeringen.

Politisk rolle

Etter at det folkelige opprøret brøt ut i Tunisia høsten 2010, returnerte Ghannouchi til hjemlandet 30. januar 2011, for å delta i opprøret og demokratiseringen, og lede An-Nahda i valget på grunnlovgivende forsamling i oktober samme år. Som ledd i arbeidet for å sikre en fredelig overgang til demokrati, samarbeidet Ghannouchi nært med den sekulære presidenten Beji Caid Essebsi.

I 2019 ble Ghannouchi valgt til parlamentspresident. Han var nær ved å bli kastet som følge av et mistillitsforslag i 2020. Etter at president Kais Saied oppløste regjeringen og parlamentet i 2021, framsto Ghannouchi som en av Tunisias fremste opposisjonspolitikere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg