Rachid Ghannouchi

Faktaboks

Rachid Ghannouchi
Født
22. juni 1941, El Hamma

Artikkelstart

Rachid Ghannouchi er en tunisisk politiker; grunnlegger og leder for islamistbevegelsen/partiet An-Nahda.

Ghannouchi har teologisk utdanning fra universitetet i Zaytouna i Tunisia, deretter jordbruksutdanning fra Kairo-universitetet i Egypt og filosofiutdanning fra universitetet i Damaskus i Syria, der han ble uteksaminert i 1968. Etter et opphold i Paris, med studier ved Sorbonne, returnerte han i 1970 til Tunisia og sluttet seg til en framvoksende islamistisk bevegelsen i hjemlandet.

Politisk bakgrunn

Ghannouchi var med på å etablere forløperen til An-Nahda, Jamâa Al-Islamiya (Mouvement de la tendance islamique, MTI), i 1981, hvorpå han ble arrestert og dømt til 11 års fengsel samme år. Han ble løslatt i 1984, og arrestert på ny 1987; løslatt igjen – av den nye presidenten, Zine el Abadin Ben Ali, i 1988. Deretter gikk han i eksil, først i Algerie, deretter Storbritannia, hvor han fikk status som politisk flyktning og asyl i 1993. Ghannouchi ble i 1992 dømt in absentia for å planlegge et komplott mot regjeringen.

Politisk rolle

Etter at det folkelige opprøret brøt ut i Tunisia høsten 2010, returnerte Ghannouchi til hjemlandet 30. januar 2011, for å delta i opprøret og demokratiseringen, og lede An-Nahda i valget på grunnlovgivende forsamling i oktober samme år. Som ledd i arbeidet for å sikre en fredelig overgang til demokrati, samarbeidet Ghannouchi nært med den sekulære presidenten Beji Caid Essebsi.

I 2019 ble Ghannouchi valgt til parlamentspresident.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg