Beji Caid Essebsi, tunisisk jurist og politiker; valgt til Tunisias president, i landets første demokratiske presidentvalg, i desember 2014.

Essebsi er en veteran fra tunisisk politikk, og har bekledd en rekke sentrale posisjoner siden 1956. Før dette studerte han juss i Paris, og virket etter avlagt eksamen i 1950 som advokat i hjemlandet fra 1952 – blant annet som forsvarer for aktivister fra Neo Destour-partiet, som han sluttet seg til.

Tunisias første president, Habib Bourguiba, hentet Essebsi som en av sine rådgivere ved landets selvstendighet i 1956. Blant sentrale verv han innehadde i årene etter selvstendigheten var som direktør for den nasjonale sikkerhetstjenesten; innenriksminister 1965–69 og forsvarsminister 1969–70. Deretter var Essebsi ambassadør til Frankrike, før han i perioden 1981–86 var Tunisias utenriksminister, for så å tjenestegjøre som ambassadør til Tyskland. 1990–91 var han leder for underhuset i parlamentet, etter å ha blitt innvalgt i nasjonalforsamlingen i 1989.

Essebsi var en talsmann for politisk liberalisering og demokratisk utvikling allerede før Den arabiske våren brøt ut i 2010 – og startet med opprøret i Tunisia. Etter den tunisiske revolusjonen ble han i februar 2011 utpekt til statsminister, en stilling han hadde til etter valget i desember samme år. Deretter startet Essebsi i 2012 det liberale, sekulære partiet Nidaa Tounes, som ble størst ved valget på ny nasjonalforsamling i 2014. Ved Tunisias første frie valg på president i desember 2014 fikk Essebsi flest stemmer i den andre og avgjørende valgomgangen; 55,7%, mot den sittende, midlertidige president Moncef Marzouki.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.