Beji Caid Essebsi, tunisisk jurist og politiker; valgt til Tunisias president, i landets første demokratiske presidentvalg, i desember 2014.

Essebsi er en veteran fra tunisisk politikk, og har bekledd en rekke sentrale posisjoner siden 1956. Før dette studerte han juss i Paris, og virket etter avlagt eksamen i 1950 som advokat i hjemlandet fra 1952 – blant annet som forsvarer for aktivister fra Neo Destour-partiet, som han sluttet seg til.

Tunisias første president, Habib Bourguiba, hentet Essebsi som en av sine rådgivere ved landets selvstendighet i 1956. Blant sentrale verv han innehadde i årene etter selvstendigheten var som direktør for den nasjonale sikkerhetstjenesten; innenriksminister 1965–69 og forsvarsminister 1969–70. Deretter var Essebsi ambassadør til Frankrike, før han i perioden 1981–86 var Tunisias utenriksminister, for så å tjenestegjøre som ambassadør til Tyskland. 1990–91 var han leder for underhuset i parlamentet, etter å ha blitt innvalgt i nasjonalforsamlingen i 1989.

Essebsi var en talsmann for politisk liberalisering og demokratisk utvikling allerede før Den arabiske våren brøt ut i 2010 – og startet med opprøret i Tunisia. Etter den tunisiske revolusjonen ble han i februar 2011 utpekt til statsminister, en stilling han hadde til etter valget i desember samme år. Deretter startet Essebsi i 2012 det liberale, sekulære partiet Nidaa Tounes, som ble størst ved valget på ny nasjonalforsamling i 2014. Ved Tunisias første frie valg på president i desember 2014 fikk Essebsi flest stemmer i den andre og avgjørende valgomgangen; 55,7%, mot den sittende, midlertidige president Moncef Marzouki.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.