Faktaboks

Ptolemaios 5. Epifanes

Ptolemaios V Epifanes

engelsk Ptolemy V Epiphanes

Født
210 fvt.
Død
180 fvt.
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår

Rosettasteinen. British Museum, London.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ptolemaios 5. Epifanes var en egyptisk konge som regjerte fra 205 til 181 fvt. Ptolemaios var sønn av Ptolemaios 4. Som skikken var blant de ptolemeiske kongene i Det gamle Egypt, giftet han seg med sin søster, dronning Kleopatra 1. Under Ptolemaios' styre gikk de fleste koloniene i Syria, Lilleasia og Hellas tapt. Ptolemaios 5. er kanskje best kjent for Rosettasteinen, som ble reist i år 9 av hans regjeringsperiode.

Siden funnet av Rosettasteinen har det blitt funnet en rekke flerspråklige inskripsjoner fra denne tiden. Senest vinteren 2014/2015 ble det gjort et nytt funn. En ekspedisjon bestående av arkeologer fra Egypt og Den dominikanske republikk avdekket da en steinstøtte i Taposiris Magna, en ptolemeisk havneby 45 kilometer vest for Alexandria. Inskripsjonen er identisk med teksten på en tilsvarende støtte som tidligere var blitt funnet ved Philae-tempelet i Aswan, helt i andre enden av det egyptiske riket. Steinstøttene ble reist på befaling av Ptolemaios 5, to år før han fikk hugget Rosettasteinen.

De flerspråklige steinstøttene var tydeligvis et viktig medium for kongene på denne tiden, og ble brukt til å kunngjøre politiske bragder til folk over hele landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg