Avishode Porsgrunds Blad
Avishode Porsgrunds Blad
Norsk presses historie.
Forside av Porsgrunds Blad

Forside av Porsgrunds Blad fra 1884, to år før avisen gikk inn.

Forside av Porsgrunds Blad
Norsk presses historie.

Porsgrunds Blad var en avis som utom i Porsgrunn fra 1858 til 1886.

Historie

I 1840 startet boktrykker Schmidt Posttidende i Porsgrunn, men det er uvisst hvor lenge denne avisen eksisterte. 1. mai 1846 var Ugeblad for Porsgrund og Omegn klar med sitt første nummer. Denne var også trykt hos Schmidt, så det er mulig at avisen har en sammenheng med gamle Posttidende.

Ugeblad for Porsgrund og Omegn måtte trå varsomt fra starten i 1846 for ikke å støte vekk annonsører og abonnenter. Og i 1848 ble ytringsfriheten ofret da Porsgrunn ansatte en ny brennevinskontrollør. Til tross for at det var få produsenter, herberger og bevertningssteder i byen, vakte utnevnelsen strid. Avisen nektet å ta inn et innlegg med brodd mot utnevnelsen, og Porsgrunns-folk måtte lese innsenderens mening i Bratsberg Amtstidende for å få med seg anklagene.

I en stor annonse i Skiens-avisen Correspondenten ble det kunngjort at Porsgrunn ønsket et offentlig organ for å diskutere hvordan de skulle styre de kommunale anliggende i byen. Men etter to år måtte den nye avisen selges på auksjon.

Byfogd Christian Heyerdahl og apoteker Thyge Thygesen kjøpte Correspondenten 16. november 1848. Etter kort tid skiftet avisen eier igjen. Boktrykker Christian Henrik Hecker (1817–1872) overtok, og i 1858 endret han navnet til Porsgrunds Blad.

Konservativ retning

I sitt første nummer kunne Porsgrunds Blad forsikre sine lesere om at navnet ikke innebar noen kursendring. Bladet skulle også i fortsettelsen bare være et nyhetsorgan uten politisk farge. Men dette bød på problemer etter hvert som de politiske forholdene i byen endret seg og byens befolkning grupperte seg til høyre og venstre.

Heckner drev nå avisen, men da han skjønte at han ikke klarte sin «upolitiske» navigering, ansatte han en av borgerskolens lærere som redaktør. Og han hadde følgende programerklæring klar: «Som eneste blad i en by hvis våknende bevissthet overveiende gikk i konservativ retning, var bladet selvfølgelig også konservativt.»

Hard konkurranse

Fra 1877 ble konkurransen med avisen Grenmar stadig hardere. Grenmar var konservativ, og Porsgrunds Blad forsøkte seg som reint Venstre-blad tidlig på 1880-tallet i et desperat forsøk. I avskjeden med leserne 31. mars 1886 setter redaktøren punktum med følgende oppsummering av tapet for nykommeren: «Som ellers feide også her nye koster best; innen kort tid lå det gamle ærverdige Porsgrunds Blad under i kampen med sin rival.»

Fakta

  • Ugeblad for Porsgrund og Omegn: første nummer 1.5.1846, trykt hos I. F. Schmidt. Siste nummer trolig desember 1848.
  • Skiftet navn til Posttidenden, første nummer 4.1.1849.
  • Skiftet navn til Porsgrunds Blad i 1858.
  • Siste nummer 31.3.1886, som avisen selv regner som sin 36. årgang. Porsgrunds Blad ble deretter opptatt i avisen Grenmar.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hansen, B. (1970): Avis må til! En oversikt over aviser i Telemark fra 1830 til 1970.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg