Plante- og dyreliv på Falklandsøyene

Sørlig sjøelefant, Mirounga leonina. Hunn med unge på Saunders Island, Falklandsøyene.

Mirounga leonina
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

De fleste av Falklandsøyenes omkring 20 pattedyrarter lever i havet, blant annet søramerikasjøløve, søramerikapelssel og sørlig sjøelefant (elefantsel) og mange delfinarter. Den hundelignende falklandsulven ble utryddet i 1870-årene.

Fuglelivet er etter forholdene rikt og omfatter fem hekkende pingvinarter, blant annet kongepingvin, klippehopperpingvin og bøylepingvin. Blant de mange sjøfuglene kan nevnes svartbrynalbatross, sørkjempepetrell og flere skarver. Mange særpregede andefugler lever på øyene, blant annet taregås, brunhodegås, sebragås og den stedegne falklandskovleanden. Brungumpkarakara og rødstrupekarakara er åtselfugler som lever av syke og døde dyr, blant annet i sjøfuglkoloniene.

På grunn av det karrige jordsmonnet er vegetasjonen stort sett monoton og nøysom. Øyene mangler fullstendig trevegetasjon. Ved kysten er det rene gressdominerte områder med den søramerikanske tuedannende gressarten Poa flabellata. Tørre områder lenger vekk fra kysten har dvergbuskvegetasjon og lyngvegetasjon, særlig utpreget på oppstikkende, steinete rygger i landskapet. Bare mindre arealer kan oppvise lavvokst (inntil 2 meter høy) buskvegetasjon. På fuktige steder finnes plantesamfunn med hovedsakelig arter av sivfamilien og starrfamilien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg