Faktaboks

Pierre Senges
Født
1968
Pierre Senges
Pierre Senges
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 3.0

Pierre Senges er en fransk forfatter. Han debuterte i 2000 med Veuves au maquillage (sminkede/kamuflerte/falske enker), en burlesk historie om en mann som forsøker å ta livet av seg ved å inngå forhold til enker som er mistenkte for å ha drept sine tidligere ektemenn. For denne fikk han litteraturprisen Prix Rhône-Alpes. Siden har han publisert en rekke sjangeroverskridende bøker – blant annet Ruines-de-Rome i 2002, som han mottok Prix du deuxième roman for – og han har også skrevet flere prisbelønnede hørespill for radiokanalene France Culture og France Inter.

Senges er tydelig inspirert av forfatterne Pascal Quignard og Jorge Luis Borges, og flere av bøkene hans blander fiksjon og boklig lærdom på elegant, humoristisk og ofte umerkelig vis. Særlig gjelder dette de kritikerroste verkene La Réfutation majeure (Den omfattende gjendrivelsen) fra 2004 og Fragments de Lichtenberg (Lichtenbergs fragmenter) fra 2008.

La Réfutation majeure er angivelig en oversettelse av en glemt tekst skrevet av den spanske munken Antonio de Guevara (1480-1545), der denne gjendriver påstanden om at man skal ha oppdaget et nytt kontinent på den andre siden av Atlanterhavet. Boken presenteres som et historisk dokument, men høyst sannsynlig har Senges diktet opp hele historien.

I Fragments de Lichtenberg hevdes det at den tyske naturforskeren Georg Christoph Lichtenbergs (1742-1799) kjente aforismer kun er en liten del av en enorm roman som forfatteren skal ha destruert. Boken er både et portrett av Lichtenberg og en (fiktiv) fortelling om hvordan en rekke forskere forsøker å gjenskape denne romanen slik den var.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg