Peter Wilhelm Kreydahl Bøckman, norsk teolog og professor i religionsvitenskap. Han var sønnesønn av biskop P. W. K. Bøckman.

Bøckman vokste opp i Tromsø der han tok eksamen artium i 1944. Han ble cand.theol. ved Det teologiske fakultet, Universitetet i Oslo i 1953 og tok praktisk teologisk eksamen i 1956. I årene 1956-59 var han utdanningsstipendiat i teologi ved Universitetet i Oslo. Han hadde studieopphold i USA og Sverige. I 1961 tok han graden Master of Sacred Theology ved Union Theological Seminary, New York.

Bøckman var forskningsstipendiat (NAVF) i systematisk teologi i 1962-63, universitetsstipendiat ved Universitetet i Oslo i 1964-67 og fra 1967 universitetslektor, senere førstelektor i kristendomskunnskap samme sted. Han var professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Trondheim (NTNU) i 1976–97.

Peter Wilhelm Bøckman var aktiv i kirkeakademiarbeidet og i mellomkirkelige organer. Han utgav en rekke tidsskriftartikler og flere bøker om teologiske, etiske, kirkelige og kulturelle emner.

  • Liv – fellesskap – tjeneste: en kristen etikk (1970 og i flere opplag) 
  • Den norske kirke: historisk og aktuelt (1989)
  • Kristen tro og etisk handling: dogmatikk og etikk (1992)
  • Gud og menneske: en kristen troslære (2004)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.