Peter Mansfield

Faktaboks

Peter Mansfield

Sir Peter Mansfield

Født
9. oktober 1933, London, England
Død
8. februar 2017

Artikkelstart

Peter Mansfield var britisk professor i fysikk. I 2003 fikk han Nobelprisen i fysiologi eller medisin sammen med Paul C. Lauterbur (1929–2007) for deres oppdagelser om bildedannelse med magnetisk resonans.

I sine tidlige arbeider analyserte han kaliumioner i celler ved hjelp av nuclear magnetic resonance (NMR) og den matematiske Fourier-transformasjonen.

Atomkjerner som er i et sterkt magnetfelt vil absorbere energi når de utsettes for svært høyfrekvente radiobølger. Graden av absorpsjon kan gi informasjon om den kjemiske sammensetningen og molekylstrukturen til ulike faste og væskeholdige stoffer i kroppen. Tidlig på 1970-tallet viste Lauterbur at det var mulig å lokalisere ulike strukturer i et todimensjonalt MR-bilde hvis magnetfeltet var ikke var ensartet (heterogent). Mansfield overførte disse erfaringene til praktisk teknologi ved å introdusere uensartede magnetfelt eller gradienter slik at han presist kunne identifisere og lokalisere resonanssignalene fra kroppen. Senere på 1970-tallet fant han opp en teknikk for raskere bildedannelse med MR-teknikken, kalt echo planar imaging (EPI). Dette er mulig ved hjelp av en raskere endring av magnetfeltsgradientene.

Den første MR-skanneren ble bygget i 1980 og ble første gang tatt i bruk i klinikken i 1984. MR spiller idag en avgjørende viktig rolle innen medisinsk bildediagnostikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg